Supported

Compositie 1917 – 1918

Bart van der Leck, Compositie 1917 - 1918, olieverf op doek, 40 x 32 cm, collectie Singer Laren, aankoop Singer Laren met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Fonds voor 20ste-eeuwse Nederlandse schilderkunst en haar Innorosa Fonds), de BankGiro Loterij en het Mondriaan Fonds, 2019.

Compositie 1917 – 1918

Singer Laren Bart van der Leck Visit website
Grant: Acquisitions Year granted: 2019

Singer Laren heeft een invloedrijk werk uit de beginperiode van De Stijl verworven. Het gaat om het werk Compositie 1917 – 1918 van medeoprichter van De Stijl Bart van der LeckDe in Laren woonachtige Van der Leck schilderde als eerste geometrische vormen in primaire kleuren op een wit fond. Hiermee beïnvloedde hij rechtstreeks Mondriaan, die toen ook in Laren verbleef, in zijn ontwikkeling richting de Nieuwe Beelding. Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Incidentele Aankopen toe voor deze aanwinst. Ook de Vereniging Rembrandt en de BankGiro Loterij droegen bij.

Een jaar geleden ontving Singer Laren een omvangrijke schenking van Els Blokker-Verwer. Onderdeel van de schenking is een bedrag voor de bouw van een nieuwe museumvleugel om permanent de hoogtepunten van de Nederlandse kunst uit de periode 1870 – 1950 te laten zien, inclusief een ensemble van kunstenaarsbeweging ‘De Stijl’.

“Ik ben zeer verheugd dat we dit sleutelstuk in het oeuvre van Bart van der Leck aan de collectie kunnen toevoegen en we in 2021 in de nieuwe Nardinc vleugel het volledige verhaal van het Nederlands modernisme kunnen laten zien,” aldus Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur.

Bijdrage Mondriaan Fonds: €70.000