Supported

Het station als expositieplek

Het station als expositieplek

Stichting Beeldmix
Grant: Art Commission Participating parties: NS & ProRail Year granted: 2022

Stichting Beeldmix maakte in samenwerking met NS, ProRail en 12 Nederlandse musea, een serie van 12 ‘De Mix’-projecten. In ‘De Mix’ worden 12 treinstations omgebouwd tot expositieruimte. Gelijktijdig aan een tentoonstelling in een museum, wordt een verlengde van deze tentoonstelling getoond op een station in diezelfde regio. Voor elk project is een hedendaagse fotograaf gevraagd om nieuw werk te maken dat is geïnspireerd op fotocollecties van bekende fotografen van vroeger. Dit maakt elke tentoonstelling uniek.

“Het station verbindt mensen met elkaar en vergroot hun wereld. Door de stations te gebruiken als buitenlocatie voor de exposities wordt het een betekenisvolle bestemming en ontstaat er een hele mooie wisselwerking tussen museum en station. Reizigers worden op het station nieuwsgierig gemaakt naar de expositie in het museum en het publiek heeft een extra reden om naar het station te gaan om de expositie ook daar te beleven,” aldus Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie NS Stations.

Het eerste ‘De Mix’ project ging in april 2022 van start in het Fries Scheepvaartmuseum en op station Sneek. In 2023 en 2024 zullen nog meer projecten volgen.