Supported

Hilma af Klint en Piet Mondriaan in Kunstmuseum Den Haag

Hilma af Klint en Piet Mondriaan in Kunstmuseum Den Haag

Grant: Art Heritage Presentation Year granted: 2023

In samenwerking met Tate Modern brengt Kunstmuseum Den Haag het werk van de Zweedse kunstenaar Hilma af Klint samen met dat van haar tijdgenoot Piet Mondriaan in de tentoonstelling ‘Hilma af Klint en Piet Mondriaan: Levensvormen’. De schilders hebben elkaar nooit ontmoet, maar hun eigenzinnige oeuvres weerspiegelen beide een tijdperk waarin de kijk op de werkelijkheid door wetenschappelijke ontdekkingen en nieuwe ideeën over spiritualiteit radicaal verandert.

Collectie Kunstmuseum Den Haag

Met ruim driehonderd kunstwerken is Kunstmuseum Den haag de internationale thuishaven van Piet Mondriaan (1872-1944). Zijn weg naar abstractie is nergens anders zo duidelijk te volgen. In de tentoonstelling wordt zijn bijzondere verhaal verweven met dat van Af Klint.

Hilma af Klimt Mondriaan 2023

Nieuw onderzoek

De tentoonstelling is gebaseerd op nieuw onderzoek. Zo is onderzocht hoe het begrip evolutie een centraal thema is in het werk van zowel Af Klint als Mondriaan, maar ook hoe hun unieke vormentalen werden geïnspireerd door nieuwe manieren van naar de natuur kijken. Ook besteedt de tentoonstelling uitgebreid aandacht aan de interesse van beide kunstenaars in de theosofie en antroposofie en hoe deze nieuwe levensbeschouwelijke bewegingen de wetenschappelijke ontdekkingen uit de natuurkunde en biologie van die tijd probeerden te verenigen met een spiritueel leven.

De ontwikkeling die Af Klint en Mondriaan doormaken komt aan de hand van zes thema’s aan bod: landschapsschilderkunst, evolutie, bloemen, bomen, het universele en de relatie tot de ruimte. Zie in de tentoonstelling hoe Mondriaan zijn vorm vindt via bomen, pieren en oceanen. Ervaar de dynamiek en het ritme in zijn latere rasters. Voel het ritme van het leven in Af Klints ‘evolutionary images’, schilderijen in series, waarin ze bijvoorbeeld zwanen laat transformeren van kubussen tot cirkelcomposities.

Nu te zien

De tentoonstelling ‘Hilma af Klint en Piet Mondriaan: Levensvormen’ is te zien tot en met 25 februari in Kunstmuseum Den Haag.