Supported

How to make sculpture move?

How to make sculpture move?

Jap Sam Books Ruta Butkute, Emily Kocken en Eva van der Schans
Grant: Publication Year granted: 2022

Sculptuur, choreografie en installaties staan centraal in de kunstpraktijk van Ruta Butkute. In haar werk reflecteert ze op het fysieke karakter van sculpturen in relatie tot de performers, het publiek en de ruimte waarin de interactie plaats vindt. De publicatie How To Make Sculpture Move is een manifestatie van haar unieke kijk hierop, welke zij zelf ‘sculpturale performance’ noemt. Hierin herdefinieert Ruta de oorsprong en functie van materialen en vormen om zo hun complexe vermogen om te bewegen op te wekken.

De leeservaring zelf, met tekst door Emily Kocken en vormgeving door Eva van der Schans, is even experimenteel en daagt de lezer uit om zijn perspectief op de werkelijkheid te bevragen.

Jap Sam Books ontving een bijdrage voor de productie van de publicatie, welke deel uit maakt van een multidisciplinair project bestaande uit een installatie, tentoonstelling, performances en gemodereerde gesprekken. De publicatie wordt daarnaast gecomplementeerd met een podcast/audioguide en een interactieve site.

Ook het Jaap Harten Fonds, Tijl Fonds/Prins Bernhard Cultuurfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst droegen bij aan de publicatie.