Supported

Jongsma + O’Neill presenteren His Name Is My Name

Jongsma + O’Neill presenteren His Name Is My Name

Jongsma + O’Neill
Grant: Art Heritage Presentation Year granted: 2022

His Name is My Name is een geanimeerde documentaireserie over de invloed van acties van oorlogsmisdadigers op het leven van nabestaanden vandaag de dag. De kijker volgt, onder andere, Eline Jongsma, één van de makers van de serie. Jarenlang had haar familie een groot geheim voor haar en de buitenwereld. Haar overgrootvader, die Gekke Gerrit werd genoemd en bekend stond om zijn voorliefde voor geweld, was een nazi en lid van de Nederlandse SS. Nadat Eline achter dit grote familiegeheim kwam raakte ze geobsedeerd met het onderzoeken en documenteren van zijn verhaal, zelfs als dat zou betekenen dat er mogelijk meer misdadigers in haar familie aan het licht zouden komen.

 

De Engelstalige serie is opgedeeld in 10 afleveringen van elk 3 minuten, die zijn verspreid via Instagram (@hisnamemyname). Kijkers krijgen niet alleen informatie over Gerrit, maar ook over de kindertijd van Eline en haar huidige onderzoek naar de geschiedenis van haar familie.

In 2022, won His Name is My Name de IDFA DocLab Special Jury Prize For Creative Technology.

Houses of Darkness

His Name is My Name is onderdeel van het Houses of Darkness project. Dit project gaat over de omgang met de donkere kant van de oorlog en de geschiedenis van mensen die actief aan de verkeerde kant stonden. Houses of Darkness is een internationaal initiatief van vroegere nazi-kampen, waaronder Kamp Westerbork.