Supported

Maze de Boer – Nieuw werk voor Art Rotterdam

Maze de Boer – Nieuw werk voor Art Rotterdam

Maze de Boer
Grant: International Art Fair Year granted: 2014

Op uitnodiging van Art Rotterdam heeft beeldend kunstenaar Maze de Boer nieuw werk gemaakt voor de beurs. De organisatie van Art Rotterdam heeft hiervoor een speciale stand ter beschikking gesteld op de beurs in de Van Nellefabriek. Het project Factory Editions van Maze de Boer refereert aan de geschiedenis van dit karakteristieke gebouw, de (internationale) kunstbeurs en de herkenbare vormgeving en reclame van Van Nelle.

Het werk is ondersteund door het Mondriaan Fonds als een pilotproject voor de nieuwe regeling Bijdrage Kunstbeurzen (tegenwoordig de bijdrage Art Fair Internationaal). Vanaf dit jaar kan op uitnodiging van toonaangevende kunstbeurzen een bijdrage worden aangevraagd voor speciaal voor de beurs vervaardigd werk, buiten de stand van een galerie. Doel is de zichtbaarheid van en (internationale) waardering voor hedendaagse beeldende kunst uit Nederland te vergroten, bij een groot publiek van zowel kunstprofessionals, verzamelaars als belangstellende bezoekers.

Op uitnodiging van Art Cologne zal later dit jaar ook een project worden gerealiseerd bij deze Duitse kunstbeurs. Hiervoor is een open call uitgegaan naar de deelnemende galeries die Nederlandse kunstenaars vertegenwoordigen. De keuze van de kunstenaar zal binnenkort bekend worden gemaakt.

Voor deze voorbeeldstellende projecten is het Mondriaan Fonds een samenwerking aangegaan met de Kunstcommissie van De Nederlandsche Bank. Samen stellen ze een productiebudget voor de kunstenaars ter beschikking, aanvullend op de bijdrage van de bij het project betrokken galerie en overige sponsors.

Vorig jaar ondersteunde het Mondriaan Fonds een project in samenwerking met de ARCO Madrid en galerie Tegenboschvanvreden. Het kunstenaarsduo Sander Breure en Witte van Hulzen kregen de opdracht een speciale performance te maken voor het programma Solo Objects. Evaluatie leerde dat het project zorgde voor meer interactie met het publiek dan bij reguliere presentaties en voor nieuwe mogelijkheden voor zowel de kunstenaars als de galerie. Voor de kunstenaars bood de beurs bovendien een bijzondere context voor nieuw werk.