Supported

Pii Daenen beëindigt zijn kunstenaarscarrière

Pii Daenen beëindigt zijn kunstenaarscarrière

Pii Daenen
Grant: Artist Basic Year granted: 2021

 

Een geplette babykamer, een servies van bijenwas en een smeltende ijstafel die in zal storten gedurende een tentoonstelling. Beeldend kunstenaar Pii Daenen maakte in 50 jaar tijd heel veel verschillend werk. Inmiddels is hij als 70-plusser bezig met de laatste fase van zijn kunstenaarschap; het afronden van zijn carrière. Voor deze laatste fase heeft Pii de bijdrage Kunstenaar Basis ontvangen.

Pii schonk zijn archief aan werk aan het Venlose gemeentearchief. Een selectie van deze ruim 1000 werken is tot 29 augustus 2022 te zien in de tentoonstelling Pii-Files 505 in het vernieuwde Museum van Bommel van Dam. Ook heeft Pii voor deze tentoonstelling enkele werken kunnen afronden en laatste werken kunnen produceren alvorens hij zijn kunstenaarscarrière zal beëindigen.

IJstafel, Pii Daenen, 2022. Overzichtstentoonstelling Pii-Files 505 in museum van Bommel van Dam

Aan zijn archief was Daenen al enkele jaren bezig; al zijn installaties, video’s, foto’s, performances, tekeningen en drukwerken zijn geordend en gecatalogiseerd. In samenwerking met Uitgeverij Komma is zijn archief vertaald naar het kunstenaarsboek Pii-Files 505 van ruim 1000 pagina’s gedrukt op bijbelpapier.