Supported

RAABJERG: Rune Peitersen over de transitie van een landschap

RAABJERG: Rune Peitersen over de transitie van een landschap

Rune Peitersen
Grant: Publication Year granted: 2022

De publicatie RAABJERG van de Deense kunstenaar Rune Peitersen verkent het veranderende landschap van Noord-Jutland (Denemarken), vanaf de laatste ijstijd tot vandaag de dag.

Van de 16e tot de 19e eeuw leidden klimaatverandering en menselijke winning van natuurlijke grondstoffen tot hevige zandverstuiving, die het eens zo vruchtbare landschap veranderde in een dor, kaal gebied. Verschillende regeringen probeerden via wetgevingen het ‘natuurlijke landschap’ te herstellen. Na 200 jaar slaagden ze hierin en werden er opnieuw planten geplant in het duingebied, waardoor het landschap langzaam maar zeker terugkeerde naar de originele staat.

Tegenwoordig worden deze duinlandschappen echter als natuurlijk beschouwd, vooral door de vele toeristen die ze elke zomer bezoeken. De focus van de regering ligt nu op het behoud ervan, maar zoals algemeen bekend is ieder landschap voortdurend in beweging. Dit roept de vraag op: hoe waarborg je deze transitie?

Het project RAABJERG bestaat uit een publicatie en een film. De film ging in première op de Biennale für Aktuele Fotografie in Mannheim (Duitsland) in maart 2022.