Supported

Saatchi Gallery wijdt tentoonstelling aan 10 Nederlandse vrouwelijke kunstenaars

Saatchi Gallery wijdt tentoonstelling aan 10 Nederlandse vrouwelijke kunstenaars

Saatchi Gallery
Grant: International Art Presentation Year granted: 2024

Tien Nederlandse vrouwelijke kunstenaars exposeren in de Saatchi Gallery in Londen. Vrouwen zijn nog altijd weinig in musea te zien, vindt initiatiefnemer Louise te Poele, en daarom wil ze hen ‘een zo hoog mogelijk podium’ bieden.

Het plan voor de tentoonstelling ontstond een jaar geleden. Toen de kunstenaar deelnam aan London Art Fair. Ze realiseerde zich dat het uitzonderlijk is voor een Nederlandse vrouwelijke kunstenaar om in het buitenland te exposeren. En daar wilde ze iets aan doen. Naast het internationale bereik wil Te Poele solidariteit onder vrouwelijke kunstenaars bevorderen; elkaar motiveren om meer ruimte in de kunstwereld in te nemen.

De deelnemende kunstenaars vormen een combinatie van ervaren makers en opkomende talenten: Janine van Oene, Iriée Zamblé, Krystel Geerts, Simone Albers, Wieteke Heldens, Maria Roosen, Anne von Freyburg, Lisa Šebestíková, Anya Janssen en Louise te Poele.

Standing on the Shoulders of Giants

De tentoonstelling plaats de jonge generatie vrouwelijke kunstenaars op de schouders van bekende vrouwen in de kunstgeschiedenis. Zo is er een samenwerking aangegaan met het Rijksmuseum, wat een 19de-eeuws werk van Saar de Swart beschikbaar stelde. In een van de zalen reageren de werken van de hedendaagse kunstenaars op het werk en creëren gezamenlijk een nieuwe installatie. Te Poele:

‘Als eerbetoon aan een van de weinige vrouwen die ons is voorgegaan.’

De tentoonstelling is te zien tot en met 12 mei en is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Ambassade van de UK, Saatchi Gallery, de SMAG Foundation, het Mondriaan Fonds en Stichting Voor Vrouwen Door Vrouwen.