Supported

Universitaire Bibliotheken Leiden koopt 18 historische foto’s van pionier Alexine Tinne

Universitaire Bibliotheken Leiden koopt 18 historische foto’s van pionier Alexine Tinne

Universitaire Bibliotheken Leiden Alexine Tinne
Grant: Acquisitions Year granted: 2024 Granted: € 38.000

Fotopionier en avonturier Alexine Tinne maakte in 1862 een bijzondere reeks foto’s van het Afrikaanse dorp Gondokoro en haar bewoners toen zij een ontdekkingsreis maakte naar de bronnen van de Nijl. De foto’s behoren tot de vroegste beelden die in het hart van het continent gemaakt zijn. De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) heeft haar collectie reisfotografie uitgebreid met 18 foto’s uit de serie. 

Alexine Tinne (1835-1869) was een Nederlandse ontdekkingsreiziger die als een van de eerste westerse vrouwen naar centraal Afrika reisde. Destijds waren dergelijke expedities vrijwel exclusief bestemd voor mannen. Ook de fotografie zelf stond nog in de kinderschoenen. Naast dat de techniek verre van eenvoudig was, waren er weinig vrouwelijke fotografen omdat zij moeilijker toegang hadden tot de benodigde kennis van optiek en chemie. In meerdere opzichten is de aankoop dan ook bijzonder.  

De UBL huisvest de oudste fotohistorische collectie van Nederland en streeft naar een zo compleet mogelijk overzicht van de Nederlandse fotografiegeschiedenis. De Afrika-fotoserie is hier een waardevolle aanvulling op en bieden ons niet alleen een unieke blik in het dagelijks even in het hart van Afrika anno 1862, maar vormen ook een bron van onderzoek naar de ontwikkeling van het fotografisch medium.  

De aankoop is mogelijk gemaakt dankzij de steun van de vereniging Rembrandt, het Hendrik Muller Fonds, de Vrienden van UB Leiden en het Mondriaan Fonds. De foto’s zijn op maandag 26 februari om 19.30 uur voor het publiek te zien in de UBL.