Supported

Van grijze muur naar 500m2 aan kunst in Utrecht

Van grijze muur naar 500m2 aan kunst in Utrecht

City Canvas / Stichting (Un)commissioned Vincent de Boer
Grant: Art Commission Year granted: 2022

Kunstenaar Vincent de Boer kreeg een opdracht voor het hoogste kunstwerk van Utrecht; een muurschildering van 12 bij 40 meter op de Lamérisflat. De muurschildering is onderdeel van het project City Canvas dat afgelopen zomer 5 muurschilderingen realiseerde in Utrecht. Kunstenaars met Utrechtse ‘roots’ kregen de kans om een nieuw werk in de openbare ruimte van Utrecht te maken en zo de wijken van meer kleur te voorzien. Alle muurschilderingen zijn een officiële kunstopdracht van de Gemeente Utrecht en worden opgenomen in de collectie kunst in de openbare ruimte.

Vincent de Boer

Vincent de Boer (1988) is internationaal bekend geworden door zijn schilderwerk dat voort komt uit de typografie en kaligrafie. In de zoektocht naar de perfecte penseelstreek heeft hij een eigen schildertechniek ontwikkeld. Hij werkt de laatste jaren veel in een zelf ontworpen tekenmachine. Hierin maakt hij met horizontale penseelstrepen patronen op lange stroken papier. De afbeeldingen zijn abstract maar toch zien veel mensen er gepixelde planten, boomwortels en insecten in.

De muurschildering op de Lamérisflat is een reactie op de strakke inrichting van de publieke ruimte. Vincent hoopt dat het abstracte patroon de fantasie van de voorbijgangers activeert:

‘Alles in de stad is rechtlijnig en efficiënt georganiseerd. Onze samenleving lijkt te denken als een machine: druk op dit knopje, dan krijg je dat. In mijn optiek ontbreekt het op onze openbare plekken aan ruimte voor fantasie, verhalen, aandacht, organische vormen en nuance.’