Prospects 2020

Lisandro Suriel

Lisandro Suriel, Birth of Paradise: The New World, 2018, digitale foto, 60 x 90 cm

Year granted: 2018 Website: lisandrosuriel.com Part of Prospects 2020

Myths and Sages of West India is onderdeel van het lopende project Ghost Island door Lisandro Suriel (1990), waarin hij het geheugen van zijn voorouders en de verbeelding van de Afrikaanse diaspora verkent. “Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Waar liggen de wortels van mijn bestaan?”, vraagt Suriel zich af. In zijn surrealistische foto’s presenteert hij sprookjesachtige fabelfiguren die ons meenemen in een zoektocht naar antwoorden. “Ik ben gestrand op een eiland getroffen door geheugenverlies.”, legt Suriel zijn figuren in de mond. “Hier leven de geesten van mijn voorouders samen met de jumbies uit andere sferen. Ze leren mij hoe ik de waarheden van mijn verleden kan herontdekken. Ze gidsen mij door de dichte, onbekende fantasie van het Zwarte onderbewustzijn.”

Suriel studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en volgde een Artistic Research Master aan de Universiteit van Amsterdam. Daar analyseerde hij de verhalen en illustraties uit het boek Mythen en Sagen uit West-Indië (1926) die in 1900 werden opgetekend door een Nederlandse onderzoeker in Suriname.

Suriel, opgegroeid op het Caribische eiland Sint Maarten en grootgebracht door zijn Nederlandse moeder weet aan den lijve wat het is om tussen twee culturen te leven. Als kind trok hij zich vaak terug in zelf geschapen denkbeeldige fantasiewerelden. Ze vormen nog steeds de rode draad in zijn werk. Want verbeelding is volgens de kunstenaar de beste manier om vat te krijgen op de gedeelde culturele geschiedenis.

Tekst: Esther Darley