Supported

Digitalisering van de DC-3 Dakota ‘Prinses Amalia’

Digitalisering van de DC-3 Dakota ‘Prinses Amalia’

Dutch Dakota Association Classic Airlines
Grant: Mobile Heritage Restoration Year granted: 2022

Het vliegtuig DC-3 Dakota met de naam ‘Prinses Amalia’ rolde in 1944 uit de Douglas fabriek in Californië. Het militaire toestel werd gebruikt voor de invasie in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Recent vierde het vliegtuig haar 75-jarig bestaan. De DC-3 is met 15.000 geproduceerde vliegtuigen record houder van het meest gebouwde toestel ter wereld.

Het is uniek dat er in Nederland nog 1 vliegtoestel van zijn soort luchtwaardig is. Er mag dus nog mee gevlogen worden en dat wordt ook veelvuldig gedaan. Ieder jaar is er een programma van rondvluchten in Nederland die toegankelijk zijn voor het publiek. Er wordt gevlogen vanuit de luchthavens Schiphol, Groningen, Eindhoven, Rotterdam en Maastricht.

Digitalisering Dakota

Een belangrijke ontwikkeling in de nationale en internationale luchtvaart is de transitie naar GPS-navigatie in het luchtruim. Traditioneel navigeerde men van radiobaken naar radiobaken. De grote luchtvaart is al lang over op GPS-navigatie en nu maakt de kleine luchtvaart deze transitie door. Ook doet een vereist waarschuwingssysteem voor terrein en obstakels haar intrede en zijn er inmiddels nieuwe communicatiesystemen voor de communicatie met de luchtverkeersleiding. Via de bijdrage Restauratie Mobiel Erfgoed kan de DC-3 Dakota een digitalisering ondergaan.

De stichting Dutch Dakota Association Classic Airlines is de operator van de Douglas DC-3 Dakota ‘Prinses Amalia’ en zal ook de digitalisering verzorgen.