Prijs voor de Jonge Kunstkritiek

Jonge kunstcritici tot 35 jaar konden tot 1 september 2018 inzendingen insturen voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018. De winnaars werden 14 december 2018 bekend gemaakt. Klik hier voor meer informatie.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlands-Vlaams taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. De prijs wil jonge kunstcritici de mogelijkheid bieden hun talenten verder te ontwikkelen en ze een extra duwtje geven in de richting van een professionele carrière. De prijs plaatst jong talent in de schijnwerpers en biedt hen de kans zich te profileren op een breder platform.

De Prijs voor Jonge Kunstkritiek staat open voor talent tot 35 jaar en wordt uitgereikt in de categorieën essay, recensie en innovatieve kritiek. Naast een geldprijs per categorie, krijgen de winnaars een persoonlijke mentor aangeboden die hen een jaar lang intensief begeleidt bij het maken van keuzes en het realiseren van nieuwe kritieken. Daarnaast worden praktische beloningen beschikbaar gesteld door de partners van de prijs – in de vorm van een residentie, masterclass, werkplek of een gerichte schrijfopdracht. De winnende teksten worden gepubliceerd in samenwerking met de mediapartners. 

In 2008 ging zowel de prijs voor het essay als die voor de recensie naar Christophe van Gerrewey. In 2010 werd de prijs uitgereikt aan Thijs Lijster (essay) en Lynne van Rhijn (recensie). In 2012 wonnen Roos van der Lint (essay), Joke de Wolf (recensie) en Marieke Ladru (internetkritiek). In 2014 gingen de hoofdprijzen naar Sarah Késenne (essay) en Laurens Otto (recensie). In 2016 hebben Laurie Cluitmans (essay) en Brenda Tempelaar (recensie) gewonnen.

In 2018 werden de winnaars bekend gemaakt tijdens een feestelijke uitreiking bij Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam. Noortje de Leij won de hoofdprijs in de categorie Essay. De categorie Recensie is gewonnen door Jorne Vriens. De hoofdprijs van de nieuw in het leven geroepen Prijs voor Innovatieve Kunstkritische Praktijken ging naar Boris Van den Eynden. Alle winnende stukken zijn gebundeld in een publicatie, die ook online kan worden ingezien.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een initiatief van het Mondriaan Fonds, de Appel arts centre Amsterdam en Witte de With Center for Contemporary Art Rotterdam, in samenwerking met Stedelijk Museum Amsterdam, STUK – Huis voor Dans, Beeld en Geluid Leuven, M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen en Van Abbemuseum Eindhoven. Met deze prijs willen de organisatoren investeren in de toekomst van een hoogstaand kunstdiscours dat, zonder verlies van kwaliteit, ook toegankelijk is voor lezers met minder expertise op dit gebied. In 2016 werd de prijs ondersteund door (media)partners De Groene Amsterdammer, Knack, H_ART, Metropolis M, Recto:Verso, Tubelight, Exhibitionist, AICA Nederland, Domein voor Kunstkritiek en De Nieuwe Garde.

Kijk op www.jongekunstkritiek.net voor meer informatie.Logo's PJKK