De Prijs voor Jonge Kunstkritiek staat open voor talent tot 35 jaar en wordt uitgereikt in de categorieën Essay, Recensie en (sinds 2022) Innovatieve kunstkritische praktijken. Naast een geldprijs per categorie, krijgen de winnaars een persoonlijke mentor aangeboden die hen een jaar lang intensief begeleidt bij het maken van keuzes en het realiseren van nieuwe kritieken. Daarnaast worden praktische beloningen beschikbaar gesteld door de partners van de prijs – in de vorm van een residentie, masterclass, werkplek of een gerichte schrijfopdracht. De winnende teksten worden gepubliceerd in samenwerking met de mediapartners.
Het Mondriaan Fonds werkt op moment aan een nieuwe prijs voor kunstkritiek. Naar verwachting wordt deze in 2026 weer uitgereikt. Houd de website in de gaten voor updates.
Winnaars Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022
Hoofdprijs categorie Essay – Lena van Tijen
Lena ontvangt een geldprijs van 3.000 euro en een jaar lang begeleiding van een persoonlijke mentor. Bovendien wordt haar winnende essay gepubliceerd in De Groene Amsterdammer en HART.
Hoofdprijs categorie Recensie – Laura Herman
Laura ontvangt een geldprijs van 3.000 euro en een jaar lang begeleiding van een persoonlijke mentor. Haar winnende recensie wordt in tijdschrift Tubelight gepubliceerd. Daarnaast ontvangt ze van Het Parool schijfopdrachten ter waarde van 1.000 euro.
Stimuleringsprijs categorie Innovatieve kunstkritische praktijken –Zoë Dankert en Alix de Massiac
Zoë en Alix winnen een geldprijs van 1.500 euro.
Lees hier fragmenten van het juryrapport en hoe de jury de overige genomineerden besloot te waarderen.
Open oproep
Via een open oproep konden kunstcritici tot 35 jaar inzenden in de categorieën Essay en Recensie als ook voor de aanmoedigingsprijs Innovatieve kunstkritische praktijken. Als startschot is een artikel verschenen op de website van De Groene Amsterdammer en KNACK, waarin auteur Munganyende Hélène Christelle stilstaat bij het inzicht dat de kritiek die we leveren op kunst begint bij de vraag van wie en voor wie die kritiek is.
In 2020 ging de prijs voor het essay naar Luuk Vulkers en de prijs voor de recensie naar Esmee Postma. Verder kreeg Dagmar Dirkx (Brussel) een betaalde opdracht voor een tekst voor de Prix de Rome 2021, Nadia de Vries (Amsterdam) een schrijftopdracht voor Metropolis M en Zippora Elders (Amsterdam/Berlijn) een begeleidingstraject van De Nieuwe Garde. Ook zal haar winnende essay gepubliceerd worden door rekto:verso. Het essay van Claire van der Mee zal vertaald worden voor publicatie op de website van AICA International. In 2018 ontving Noortje de Leij de prijs voor het essay en de prijs voor de recensie naar Jorne Vriens. De prijs van de in 2018 nieuw in het leven geroepen Prijs voor Innovatieve Kunstkritische Praktijken was voor Boris Van den Eynden. In 2016 hebben Laurie Cluitmans (essay) en Brenda Tempelaar (recensie) gewonnen. In 2012 wonnen Roos van der Lint (essay), Joke de Wolf (recensie) en Marieke Ladru (internetkritiek). In 2014 gingen de hoofdprijzen naar Sarah Késenne (essay) en Laurens Otto (recensie). In 2010 werd de prijs uitgereikt aan Thijs Lijster (essay) en Lynne van Rhijn (recensie), en in 2008 ging zowel de prijs voor het essay als die voor de recensie naar Christophe van Gerrewey.
Met de prijs, die in 2022 voor de achtste keer wordt uitgereikt, trekken vooraanstaande kunstinstellingen samen op om het belang van Nederlandstalige kunstkritiek onder de aandacht te brengen. Het is een initiatief van de Appel Amsterdam, Kunstinstituut Melly, M Leuven, Mu.ZEE, Mondriaan Fonds, Stedelijk Museum Amsterdam, Van Abbemuseum, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur. De prijs wordt georganiseerd in samenwerking met mediapartners de Groene Amsterdammer, Het Parool, Metropolis M, KNACK, HART, Rekto:Verso en Tubelight en met partners Domein voor Kunstkritiek, De Nieuwe Garde en AICA Nederland.