Prijzen en awards

Prijs voor de Jonge Kunstkritiek

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlands-Vlaams taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. De prijs wil jonge kunstcritici de mogelijkheid bieden hun talenten verder te ontwikkelen en ze een extra duwtje geven in de richting van een professionele carrière. De prijs plaatst jong talent in de schijnwerpers en biedt hen de kans zich te profileren op een breder platform.

De Prijs voor Jonge Kunstkritiek staat open voor talent tot 35 jaar en wordt uitgereikt in de categorieën Essay, Recensie en (sinds 2022) Innovatieve kunstkritische praktijken. Naast een geldprijs per categorie, krijgen de winnaars een persoonlijke mentor aangeboden die hen een jaar lang intensief begeleidt bij het maken van keuzes en het realiseren van nieuwe kritieken. Daarnaast worden praktische beloningen beschikbaar gesteld door de partners van de prijs – in de vorm van een residentie, masterclass, werkplek of een gerichte schrijfopdracht. De winnende teksten worden gepubliceerd in samenwerking met de mediapartners.

Winnaars Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022

Hoofdprijs categorie Essay – Lena van Tijen

Lena ontvangt een geldprijs van 3.000 euro en een jaar lang begeleiding van een persoonlijke mentor. Bovendien wordt haar winnende essay gepubliceerd in De Groene Amsterdammer en HART.

Hoofdprijs categorie Recensie – Laura Herman

Laura ontvangt een geldprijs van 3.000 euro en een jaar lang begeleiding van een persoonlijke mentor. Haar winnende recensie wordt in tijdschrift Tubelight gepubliceerd. Daarnaast ontvangt ze van Het Parool schijfopdrachten ter waarde van 1.000 euro.

Stimuleringsprijs categorie Innovatieve kunstkritische praktijken –Zoë Dankert en Alix de Massiac

Zoë en Alix winnen een geldprijs van 1.500 euro.

Lees hier fragmenten van het juryrapport en hoe de jury de overige genomineerden besloot te waarderen.

Open oproep

Via een open oproep konden kunstcritici tot 35 jaar inzenden in de categorieën Essay en Recensie als ook voor de aanmoedigingsprijs Innovatieve kunstkritische praktijken. Als startschot is een artikel verschenen op de website van De Groene Amsterdammer en KNACK, waarin auteur Munganyende Hélène Christelle stilstaat bij het inzicht dat de kritiek die we leveren op kunst begint bij de vraag van wie en voor wie die kritiek is.

Meer info

Vragen & contact

Vragen over de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Heleen de Hoog

Esther Schussler