Prijzen en awards

Prijs voor de Jonge Kunstkritiek

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlands-Vlaams taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. De prijs wil jonge kunstcritici de mogelijkheid bieden hun talenten verder te ontwikkelen en ze een extra duwtje geven in de richting van een professionele carrière. De prijs plaatst jong talent in de schijnwerpers en biedt hen de kans zich te profileren op een breder platform.

De Prijs voor Jonge Kunstkritiek staat open voor talent tot 35 jaar en wordt uitgereikt in de categorieën Essay en Recensie. Naast een geldprijs per categorie, krijgen de winnaars een persoonlijke mentor aangeboden die hen een jaar lang intensief begeleidt bij het maken van keuzes en het realiseren van nieuwe kritieken. Daarnaast worden praktische beloningen beschikbaar gesteld door de partners van de prijs – in de vorm van een residentie, masterclass, werkplek of een gerichte schrijfopdracht. De winnende teksten worden gepubliceerd in samenwerking met de mediapartners.

Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 van start

Op 1 juni is de oproep voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 van start gegaan. Kunstcritici tot 35 jaar kunnen t/m 1 september inzenden in de categorieën Essay en Recensie als ook voor de aanmoedigingsprijs Innovatieve kunstkritische praktijken. Als startschot is een artikel verschenen op de website van De Groene Amsterdammer en KNACK, waarin auteur Munganyende Hélène Christelle stilstaat bij het inzicht dat de kritiek die we leveren op kunst begint bij de vraag van wie en voor wie die kritiek is. De prijzen worden in december 2022 uitgereikt.

In 2020 ging de prijs voor het essay naar Luuk Vulkers en de prijs voor de recensie naar Esmee Postma. Verder kreeg Dagmar Dirkx (Brussel) een betaalde opdracht voor een tekst voor de Prix de Rome 2021, Nadia de Vries (Amsterdam) een schrijftopdracht voor Metropolis M en Zippora Elders (Amsterdam/Berlijn) een begeleidingstraject van De Nieuwe Garde. Ook zal haar winnende essay gepubliceerd worden door rekto:verso. Het essay van Claire van der Mee zal vertaald worden voor publicatie op de website van AICA International. In 2018 ontving Noortje de Leij de prijs voor het essay en de prijs voor de recensie naar Jorne Vriens. De prijs van de in 2018 nieuw in het leven geroepen Prijs voor Innovatieve Kunstkritische Praktijken was voor Boris Van den Eynden. In 2016 hebben Laurie Cluitmans (essay) en Brenda Tempelaar (recensie) gewonnen. In 2012 wonnen Roos van der Lint (essay), Joke de Wolf (recensie) en Marieke Ladru (internetkritiek). In 2014 gingen de hoofdprijzen naar Sarah Késenne (essay) en Laurens Otto (recensie). In 2010 werd de prijs uitgereikt aan Thijs Lijster (essay) en Lynne van Rhijn (recensie), en in 2008 ging zowel de prijs voor het essay als die voor de recensie naar Christophe van Gerrewey.

Met de prijs, die in 2022 voor de achtste keer wordt uitgereikt, trekken vooraanstaande kunstinstellingen samen op om het belang van Nederlandstalige kunstkritiek onder de aandacht te brengen. Het is een initiatief van de Appel, Kunstinstituut Melly, Mondriaan Fonds, Stedelijk Museum, Van Abbemuseum, M Leuven, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Mu.ZEE en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur. De prijs wordt georganiseerd in samenwerking met mediapartners de Groene Amsterdammer, Het Parool, Metropolis M, KNACK, HART, Rekto:Verso en Tubelight en met partners Domein voor Kunstkritiek, De Nieuwe Garde, AICA Nederland en Prix de Rome.

Meer info

Vragen & contact

Vragen over de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Jorien Ceelen

Caroline Soons