Nieuws

Open call Maker Achter de Maker Award

De open call voor de vierde editie van de Maker Achter de Maker Award is van start gegaan. De Maker achter de Maker Award is een unieke erkenning voor een ambachtspersoon uit Nederland die samenwerkt met een beeldend kunstenaar om een kunstwerk of project op de best mogelijke manier te verwezenlijken. De Maker achter de Maker Award is een initiatief van Kunstinstituut Melly en het Mondriaan Fonds.

Beeldend kunstenaars die meer dan vijf jaar ervaring hebben met het maken van kunstwerken en uitvoeren van projecten worden uitgenodigd om één of meerdere mensen te nomineren voor deze prijs. De nominatie mag uitsluitend betrekking hebben op een in Nederland gevestigd ambachtspersoon. Het nominatieformulier bestaat uit het voorstellen van de genomineerde persoon door een korte motivatie te schrijven waarin wordt uitgelegd waarom of hoe die persoon belangrijk is geweest bij de ontwikkeling van een of meerdere kunstwerken of projecten.

De sluitingsdatum voor het indienen van nominaties is 24 juni 2024.

Ten behoeve van deze award, beslaat ambacht zowel materiële als intellectuele expertise: een ambachtspersoon voor een visuele kunstenaar kan bijvoorbeeld een textielexpert, technicus, interpreteerder, editor of iemand met duidelijke expertise zijn die helpt kunstwerken en projecten te verwezenlijken. De genomineerde persoon kan werkzaam zijn als zelfstandige of in dienst zijn van een bedrijf/instituut; degene mag zelf visueel kunstenaar zijn en het mag een eenmalige of ook langdurige samenwerking betreffen. Kunstenaars kunnen meerdere personen nomineren; voor iedere nominatie moet een afzonderlijk formulier worden ingevuld.

Dit is de derde editie van de Maker Achter de Maker Award. In 2021 is deze uitgereikt aan Charly van Rest, die geluid en muziek verzorgt voor films van kunstenaars en  van kunstinstellingen. Het Haagse keramisch atelier Struktuur 68 ontving de prijs in 2022. In 2023 is de prijs toegekend aan Karen Zeedijk, expert in tuften.

De nominaties, waaruit wordt geselecteerd, worden beoordeeld door een uit drie personen bestaande externe jury, bijeengeroepen door Kunstinstituut Melly in juli 2024. De winnaar van de Maker achter de Maker Award ontvangt een geldbedrag van 5.000 euro.

Vragen & contact

Is er iets niet helemaal duidelijk? Stel je vraag aan ons contactpersoon.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Menno Vuister

projectmedewerker pilottrajecten Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 523 15 40