Activiteiten Archief

Prix de Rome Architectuur 2022 geopend

v.l.n.r. Lesia Topolnyk, Studio KIWI (Willemijn van Manen en Kim Kool), Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski) en Arna Mačkić. Foto: Aad Hoogendoorn

Tot en met 9 april 2023 is in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam de tentoonstelling Prix de Rome Architectuur 2022 te zien. Genomineerden Arna Mačkić, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), Lesia Topolnyk, en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen) presenteren met een tentoonstelling 4 verschillende invullingen van Healing Sites, het centrale thema van de Prix de Rome Architectuur 2022. De winnaar wordt tijdens een feestelijke avond op 1 december bekendgemaakt. Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media, zal de prijs ter waarde van €40.000 en een residency naar keuze overhandigen aan de winnaar.

Healing Sites

Een internationale vakjury selecteerde de voorstellen van de 4 genomineerden uit een lijst van 53 anonieme inzendingen, die volgden op een ‘open call’. De genomineerden hebben gedurende een werkperiode van 4 maanden onderzoek gedaan naar de beladen geschiedenis van deze plekken en naar het helende potentieel van ruimtelijk ontwerp en de rol die zij als architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen vervullen in de samenleving. Ze proberen te werken op een manier die hun gekozen bouwlocaties herstelt, ondanks – of dankzij – een heftige nalatenschap.

De Healing Sites die de genomineerden kozen: het Haagse gebouw van het Joegoslaviëtribunaal waar tot en met 2017 mensenrechtenschendingen in voormalig Joegoslavië werden behandeld, het terrein van de onvrije ‘Kolonie van Weldadigheid’ in Veenhuizen (Drenthe) waar wezen, kansarme gezinnen en bedelaars met landarbeid werden ‘opgevoed’, het Oekraïense dorp Hrabove waar brokstukken van de neergeschoten passagiersvlucht MH17 neerkwamen en de 21 Belastingdienst-kantoren waar het vertrouwen in de overheid stelselmatig werd geschonden.

Naast het werk van de genomineerden zijn er in de tentoonstelling historische voorbeelden van ontwerpen voor helende locaties van herdenking, ontmoeting en herstel te zien uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw.

Ontwerp

Zico Lopes van het Rotterdamse bureau Spatial Codes is ruimtelijk ontwerper van de tentoonstelling. Ontwerpers Alex Clay en Karin van den Brandt van het bureau Lesley Moore hebben het grafisch ontwerp verzorgd.

Tentoonstelling

Tot en met 9 april 2023
Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam
www.hetnieuweinstituut.nl

De begeleidende publicatie verschijnt op 1 december bij Jap Sam Books.

De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor architecten onder de 35 jaar. De prijs wordt dit jaar georganiseerd door het Mondriaan Fonds in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Het Nieuwe Instituut, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een begeleidende publicatie wordt uitgegeven door Jap Sam Books.