Opdrachten

Ontwerp van Iemke van Dijk voor de glas-in-loodramen, Museum de Lakenhal, 2018 Ontwerp van Iemke van Dijk voor de glas-in-loodramen, Museum de Lakenhal, 2018

2018
Hedendaagse kunstopdrachten Museum De Lakenhal
Client: Museum De Lakenhal, Leiden
Artist(s): Sophie Ernst, Thomas Raat, Iemke van Dijk

De Lakenhal  ondergaat een restauratie en uitbreiding van het museum. In dat kader verleent het verschillende opdrachten aan kunstenaars, die zich daarvoor laten inspireren door de collectie en geschiedenis van het museum. Voor drie van de opdrachten is een bijdrage aangevraagd.

Sophie Ernst is gevraagd om een filminstallatie te ontwikkelen voor de nieuwe zogenaamde Toverkamer, waarin de historische collectie toverlantaarns en toverlantaarnplaten centraal staat. Thomas Raat ontwerpt een kunsttoepassing voor de verdieping van de Papevleugel, waarin zijn onderzoek naar het modernisme centraal staat, dat voortkomt uit zijn residency ervaring in het Van Doesburghuis in Parijs. Iemke van Dijk creëert nieuwe glas-in-loodramen voor de ruimte waarin de 17e-eeuwse schuilkapel is opgesteld en liet zich hierbij inspireren door de geschiedenis van deze ruimte.

De resultaten van de opdrachten zijn vanaf de heropening van De Lakenhal op 20 juni 2019 te zien, tezamen met andere hedendaagse kunstprojecten. De totstandkoming van de werken werd mogelijk gemaakt door een Bijdrage Opdrachtgeverschap.

Bijdrage Mondriaan Fonds: € 49.056

website