Opdrachten

Schetsbeeld gezichtencompositie Life in a Virtual Panopticon © Douwe Dijkstra Schetsbeeld gezichtencompositie Life in a Virtual Panopticon © Douwe Dijkstra

2018
Life in a Virtual Panopticon
Client: Nederlands Film Festival
Artist(s): Douwe Dijkstra

Van 27 september tot en met 5 oktober 2018 vindt in Utrecht Het Nederlands Film Festival 2018  (NFF) plaats. Het jaarlijkse festival voor publiek en professionals is hét toonaangevende platform voor de beste films, documentaires, kwaliteitsdrama’s en interactieve producties van eigen bodem met het gala van de Gouden Kalveren en het Professionals Programma.

Tijdens het filmfestival is de Interactive Expo gratis toegankelijk. In deze Expo worden de tien kanshebbers op de Gouden Kalf voor Best Interactive getoond. Ook te zien is de interactieve installatie Life in a Virtual Panopticon van Douwe Dijkstra en Dries Depoorter. Deze installatie dient als doel om het thema van de NFF Interactive Showcase 2018 met het thema Brave New Worlds: Utopian & Dystopian Explorations, inhoudelijk te onderbouwen. Voor Life in a Virtual Panopticon werkt Dijkstra samen met de Belgische kunstenaar Dries Depoorter. In het werk wordt door middel van live camera’s de bezoeker onderdeel van de beeldcollages die een samenspel zijn van iconische beelden uit de sociale media van de afgelopen tijd waarbij een like/dislike functie de mogelijkheid geeft tot verdere interactie. De absurde scènes die hieruit zullen voortkomen kunnen zowel wrang als grappig worden ervaren, waarbij het niet altijd een aangename ervaring zal zijn om hier onderdeel van uit te maken.

Het Nederlands Film Festival ontving een Bijdrage Opdrachtgeverschap voor nieuw werk van Douwe Dijkstra.

Bijdrage Mondriaan Fonds: € 7.500

website