Opdrachten

Hans Wilschut, Darsena Napoli, 2019, archival print op dibond, 150-200 cm © Hans Wilschut Hans Wilschut, Darsena Napoli, 2019, archival print op dibond, 150-200 cm © Hans Wilschut

2018
MAESTRO VAN WITTEL, Hollandse Meester van het Italiaanse Stadsgezicht
Client: Kunsthal KAdE, Amersfoort
Artist(s): Hans Wilschut

In het kader van het retrospectief over Caspar van Wittel in Kunsthal KAdE is aan de Rotterdamse fotograaf Hans Wilschut gevraagd om een aantal plekken in Rome, Napels, Venetië en Amersfoort te fotograferen. Hij treedt hierbij in de voetsporen van de 17e/18e-eeuwse Caspar van Wittel, die dezelfde plekken vastlegde in zijn ‘vedute’ (stadsgezichten van Italiaanse steden).

De foto’s worden tussen de originele stadsgezichten gehangen, als hedendaagse pendanten van de stadsbeelden in 17e en 18e eeuw. De plekken zijn deels nog vrijwel hetzelfde als toen en deels totaal getransformeerd. Het alledaagse leven in de situaties was voor Van Wittel een belangrijk element in zijn schilderijen, en dit speelt bij Hans Wilschut ook een rol. Wilschut is tevens gevraagd voor de annex-tentoonstelling in Museum Flehite, over hedendaagse kunstenaars die het thema ‘stad’ onderzoeken en vastleggen, te zien van 9 februari tot en met 19 mei 2019.

De tentoonstelling MAESTRO VAN WITTEL – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht in Kunsthal KAdE is te zien tot en met 5 mei 2019. De foto’s van Wilschut werden mede mogelijk gemaakt door een Bijdrage Opdrachtgeverschap.

Bijdrage Mondriaan Fonds: € 12.263

website