Mogelijk gemaakt

Audiovisueel erfgoed op de dansvloer

Een mock-up van dansrobot Trize op een VJ-scherm in een club, ontwikkeld door Thunderboom Records (2021).

Audiovisueel erfgoed op de dansvloer

Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid Thunderboom Records & Arran Lyon Bekijk de website
Regeling: Erfgoed Innovatie Jaar: 2021

Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid ontvangt een bijdrage voor de ontwikkeling van WIAVE: een ‘slim DJ-systeem’. WAIVE verwerkt digitaal audiovisueel erfgoed tot nieuwe elektronische muziek met bijpassend beeldmateriaal. In de unieke setting van een live optreden kan een nieuw publiek kennis maken met digitaal erfgoed. Voor WAIVE gaat het instituut de samenwerking aan met Thunderboom Records en computerwetenschapper en muzikant Arran Lyon.

Doormiddel van een smart sampler worden audio-archieven omgezet in muzikale samples. De muzikaliteit van de geluiden worden dan door kunstmatige intelligentie beoordeeld en geplaats in een melodieuze volgorde, wat resulteert in samples waar DJ’s muziek van kunnen maken. Ook wordt vj-toepassing ontwikkeld die, gebaseerd op visueel archiefmateriaal, live choreografieën kan creëren. De technologieën worden gecombineerd en ingezet op events, waarbij zowel muziek als dans wordt gegenereerd door kunstmatige intelligentie.

De toepassing zal in de zomer van 2022 gereed zijn voor gebruik op de dansvloer. Vervolgens zal de smart sampler als browser interface openbaar beschikbaar worden gesteld en kan door iedereen worden gebruikt.