Mogelijk gemaakt

Digitale Belevingskaart Egmont en Horne 1568 vs 2018

Impressie Digitale Belevingskaart van Egmont en Horne

Digitale Belevingskaart Egmont en Horne 1568 vs 2018

Stichting 1568
Regeling: Erfgoed Innovatie Deelnemende partijen: Gemeentemuseum Jacob van Horne in Weert, Museum van de stad Brussel, Grafschafter Museum im Schloss in Moers en vrijwilligersorganisaties in binnen- en buitenland Jaar: 2018 Bedrag: € 60.000

Stichting 1568 ontwikkelt een Digitale Belevingskaart van Egmont en Horne 1568 vs 2018; een multimediaal platform waarin musea (Gemeentemuseum Jacob van Horne in Weert, Museum van de stad Brussel en Grafschafter Museum im Schloss in Moers) met vrijwilligersorganisaties in binnen- en buitenland samenwerken om de geschiedenis van de graven Philips van Horne en Lamboraal van Egmont en de historische en geografische context te presenteren.
2018 is het herdenkingsjaar van Egmont en Horne. Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de graven in Brussel werden onthoofd. Deze gebeurtenis, was achteraf gezien, aanleiding tot het einde van een tijdperk: de Late Middeleeuwen. Ook wordt dit gezien als een overgangsmoment van de ridderlijke bestuurscultuur naar een moderne centralistische staats- en bestuursvorm van steden en provincies.
De Digitale Belevingskaart bestaat uit een aantal lagen waarop historische en actuele informatie gegeven wordt over euregionale activiteiten naar aanleiding van het herdenkingsjaar van Egmont en Horne.
De digitale belevingskaart wordt duurzaam beschikbaar gesteld voor het publiek: gedurende 2018 wordt de kaart gevuld met informatie, maar ook de jaren daarop zal het platform in de lucht blijven en kunnen in de jaren die komen activiteiten worden aangekondigd die samenhangen met de graven.