Mogelijk gemaakt

Een ode aan de Polaroid

Publicatie Polaroid 54/59/79 door Dana Lixenberg.

Een ode aan de Polaroid

Roma Publications Dana Lixenberg
Regeling: Publicatie Jaar van toekenning: 2022

Met honderden foto’s biedt de publicatie Polaroid 54/59/79 bezoekers een tijdsbeeld van de Amerikaanse celebrity-cultuur in de jaren 1993-2010, een ode aan de Polaroid en een bijzondere inkijk in het werkproces een van Nederlands meest gerenommeerde fotografen.

In 1989 vertrok Lixenberg als beginnend fotografe naar New York. Daar verwierf ze internationale faam met haar werk voor bladen als NewsweekVibe, New York Times MagazineThe New Yorker en Rolling Stone, maar ook met persoonlijke projecten. Na terugkeer naar Amsterdam in 2018 liet Lixenberg de Polaroids, die tussen 1993 en 2010 een vast onderdeel waren van haar fotoshoots, weer door haar handen gaan. Ze brachten herinneringen boven aan ontmoetingen, reizen en samenwerkingen. Deze Polaroids worden nu voor het eerst gepresenteerd in de publicatie Polaroid 54/59/79, die in nauwe samenwerking met vormgever en uitgever Roger Willems van Roma Publications tot stand is gekomen.

In het voorjaar van 2022 organiseerde Huis Marseille een gelijknamige tentoonstelling over de serie polaroids van Dana, welke voortvloeide uit de publicatie.