Mogelijk gemaakt

Levende kunstwerken in Museum Kranenburgh

Foto: Michel Claus

Levende kunstwerken in Museum Kranenburgh

Regeling: Kunstenaar Basis Publicatie Jaar van toekenning: 2023

Kunstenaar Diana Scherer maakt botanische installaties, objecten, textiel en fotografie en is een pionier in biotechnologische kunst. Scherer wordt gedreven door haar bewondering voor en nieuwsgierigheid naar wat neurobiologen het ‘brein van planten’ noemen. Ze bestudeert planten en wortelstelsels om zo hun natuurlijke groeiprocessen te kunnen sturen. In haar atelier creëert ze kunstmatige biotopen om haar werk te laten groeien met behulp van aarde, zaden, licht en ondergrondse sjablonen in zowel natuurlijke als door de mens gemaakte patronen.

In haar werk onderzoekt Scherer de relatie tussen de mens en de natuurlijke omgeving. Wat is natuurlijk en wat niet? In hoeverre kan de mens natuurlijke processen beïnvloeden? En wat betekent dat voor de rol of positie van de mens in zijn natuurlijke leefomgeving? Het zijn actuele vragen in een tijd waarin het klimaat en de atmosfeer van de aarde veranderen als gevolg van menselijke activiteiten.

De presentatie Farming Textiles in Museum Kranenburgh is Diana Scherer’s eerste grote, museale solopresentatie. Er zijn veel nieuwe werken te zien. De door haar gecreëerde wortelstelsels presenteert ze als textiel, of als levende sculpturen die je het groeiproces van de wortels laten volgen.

Bij de tentoonstelling werd ook een publicatie uitgegeven in samenwerking met Jap Sam Books: Interwoven, exercises in root system domestication. Hierin vat Scherer haar project en de resultaten ervan van de afgelopen 8 jaar samen. Het boek gaat in op biotechnologie en onderzoek, naast de eindresultaten en kunstwerken.