Mogelijk gemaakt

Het Grootste Museum van Nederland

Grootste Museum van Nederland

Het Grootste Museum van Nederland

Bekijk de website
Regeling: Erfgoed Innovatie Jaar van toekenning: 2024

In 2016 publiceerde Museum Catharijneconvent het monumentale boek Kerkinterieurs in Nederland, waarin honderd beeldbepalende kerkinterieurs worden belicht. Dit boek inspireerde het museum om kerken en synagogen in Nederland bekender en toegankelijker te maken voor het grote publiek door ze samen te brengen onder de noemer het Grootste Museum van Nederland.

Sinds de opening van het Grootste Museum van Nederland in 2017 hebben miljoenen mensen de aangesloten kerken en synagogen bezocht en kennis gemaakt met de bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken die dit erfgoed rijk is. Vorig jaar traden ook moskeeën en tempels toe waarmee het initiatief een volgende stap in het toegankelijk maken van het nationaal religieus erfgoed maakte.

Meer dan 20 locaties van het Grootste Museum van Nederland vertellen meerstemmige verhalen over de bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstvoorwerpen die er in ons land te zien zijn. Van een Turkse dorpsmoskee met een betoverend interieur tot een Molukse kerk ontworpen door Aldo en Hannie van Eyck en van een Boeddhistische tempel tot een Grieks-orthodoxe kerk die van onder tot boven beschilderd is, het aanbod aan bijzondere gebedshuizen in Nederland is veel groter dan we denken.

Regeling Erfgoed Innovatie

Het Grootste Museum van Nederland wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds via de regeling Erfgoed Innovatie. Deze regeling is bedoeld voor musea en collectiebeherende erfgoedinstellingen, inclusief archieven, met een publieks- en presentatiefunctie. Met Erfgoed Innovatie stimuleert het Mondriaan Fonds musea en collectiebeherende erfgoedinstellingen vernieuwende trajecten in te zetten die leiden tot transitie, waaronder onderzoek, nieuwe programmeringen, bijzondere thematische samenwerkingen en herinrichtingen, die relevant zijn voor de maatschappij.