Mogelijk gemaakt

Het Limburgs Museum lanceert online verhalenplatform

Het Limburgs Museum lanceert online verhalenplatform

Limburgs Museum
Regeling: Erfgoed Innovatie Jaar van toekenning: 2022

Het platform Ons Limburgs Museum staat vol verhalen voor en door Limburgers. Hier komen losse verhalen samen via foto, video, audio en tekst. Zo wordt ‘het culturele geheugen van de provincie gevormd’, legt het museum in Venlo uit. De verhalen worden verzameld bij Limburgers, bij Limburgse archieven, uit de media, uit de eigen collectie en bij partnerinstellingen.

Met die kennisdeling zet het museum stappen op het gebied van digitalisering in de museumbranche. Limburg is de eerste provincie van Nederland die de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed op regionaal niveau concreet vertaalt. “Erfgoedinstellingen en de Provincie Limburg gaan de ontwikkelde projecten stapsgewijs samen uitvoeren. Ze bieden met Ons Limburgs Museum inspiratie voor andere provincies”, verklaart Netwerk Digitaal Erfgoed.

 

Lanceringsvideo

De verhalen die worden verteld, komen uit de hele provincie en de onderwerpen haken in op thema’s die spelen in de maatschappij. Ook kunnen Limburgers op het platform hun eigen ervaringen, herinneringen en kennis delen. Zo kan iedereen bijdragen aan het immateriële erfgoed van de provincie en zich herkennen in toegankelijke verhalen.