Mogelijk gemaakt

Crossmediaal project Het verhaal van Nederland

Video still van 'Het verhaal van Nederland' met presentator Daan Schuurmans.

Crossmediaal project Het verhaal van Nederland

NTR
Regeling: Pilotprojecten Jaar van toekenning: 2022

Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden. Historische gebeurtenissen komen tot leven door middel van spectaculaire dramascènes en locatiebezoeken. Verteller Daan Schuurmans en meerdere deskundigen duiken op op plekken van betekenis en delen het verhaal van Nederland en de meest recente inzichten. Niet eerder is onze geschiedenis, en hoe dit ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn, op deze manier tastbaar gemaakt. Het doel van het project is om het historisch besef en museumbezoek te stimuleren onder een breed publiek uit alle lagen van de samenleving en hier onderzoek naar te verrichten.

Trailer: Het verhaal van Nederland

Crossmediaal

Het crossmediale project bestaat uit een 10-delige televisieserie voor NPO 1, met Daan Schuurmans als verteller. Een reeks podwalks: 10 historische wandelverhalen op verschillende locaties in Nederland. Een podcast over bijzondere figuren uit onze geschiedenis, met geschiedenisliefhebber en cabaretier Diederik van Vleuten. En een online kinderserie voor Zapp.nl, gepresenteerd door Nizar El Manouzi. Ook verschijnt er een boek bij Het verhaal van Nederland en heeft Schooltv een In de klas-versie van de serie ontwikkeld speciaal voor het Voortgezet Onderwijs.

Het verhaal van Nederland is geproduceerd door Tuvalu Media & Pupkin Film in coproductie met de NTR. De afleveringen worden vanaf 2 februari 2022 wekelijks uitgezonden op NPO1.

Bij de totstandkoming van dit project is uitvoerig gebruik gemaakt van de expertise van diverse (historische) musea, zoals het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden, het Maritiem Museum te Rotterdam, het Drents Museum te Assen, het Fries Museum te Leeuwarden, Museum Catharijneconvent te Utrecht en het Rijksmuseum Amsterdam.

Meer informatie