Mogelijk gemaakt

Kan niet bestaat niet, de podcast

Kan niet bestaat niet, de podcast

Mister Motley en de Brakke Grond
Regeling: Kunst Media Jaar van toekenning: 2022
In Kan niet bestaat niet, een nieuwe podcast van de Brakke Grond en Mister Motley, vertellen Vlaamse en Nederlandse kunstenaars over een werk dat het daglicht nooit heeft gezien. Want iedere maker koestert wel een werk dat diegene nooit heeft kunnen maken. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de dagelijkse realiteit van kunstenaars en ontstaat er een ongewoon boeiende ingang tot diens werk. Vanaf 16 december 2022 verschijnt er elke week een nieuwe aflevering online.

Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet-gemaakte kunst. Misschien is het werk gestrand vanwege een gebrek aan geld of tijd, wellicht zaten de zwaartekracht of andere natuurwetten dwars of bleek een ander al met dat ene geniale idee te zijn weggelopen. In gesprek met presentatoren Lieneke Hulshof en Maurits de Bruijn vertellen kunstenaars over dat ene idee dat niet gerealiseerd is en de reden daarvan. Dit resulteert in ontroerende anekdotes en verhalen over hilarische mislukkingen of dromen die te groot bleken. Deze podcast geeft niet alleen inzicht in het maakproces van de kunstenaars, en een inkijk in de wereld achter de succesvolle werken die de museummuren halen, maar schetst een spannend beeld van een werk dat er niet echt is. Want hoe beschrijf je iets dat eigenlijk niet bestaat?

Aan het woord komen onder anderen Richtje Reinsma, Bertien van Manen, Feiko Beckers, Charl Landvreugd, Susanne Khalil Yusef, Benjamin Verdonck, buren collectief en Vedran Kopljar.