Mogelijk gemaakt

Ondergedoken als Anne Frank

Ondergedoken als Anne Frank

Marcel Prins
Regeling: Open Oproep 75 jaar vrijheid Jaar van toekenning: 2022

Ondergedoken als Anne Frank is een crossmediaal project dat bestaat uit een website, app en (luister-)boek. Het Mondriaan Fonds heeft bijgedragen aan de uitbreiding van dit project. Zo konden er 5 nieuwe onderduikverhalen verzameld worden – uit Limburg, Friesland, Brabant en de Achterhoek – als aanvulling op de bestaande verzameling verhalen. Hierbij zijn 10 animaties ontwikkeld die de verhalen tot leven brengen.

Hoe ging dat eigenlijk, onderduiken? Waar moest je naartoe? Wie kon je vertrouwen? Hoe kwam je aan geld om de onderduik te betalen? Deze vragen stelde Marcel Prins aan mannen en vrouwen die inmiddels oud zijn, maar die in de oorlog nog jongens en meisjes waren.

Op de nieuwe, toekomstbestendige web app kan iedereen de verhalen van ruim 25 onderduikers lezen. Ook zal het Joods Historisch Museum een tentoonstelling organiseren in de nabije toekomst en zullen enkele verhalen onderdeel uit gaan maken van de vaste opstelling in het Nieuwe Nationaal Holocaust Museum.

75 jaar vrijheid

In 2020 vierden we dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) destijds 15 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het Mondriaan Fonds heeft via 6 open oproepen 120 aanvragen kunnen honoreren in 2020, waaronder Ondergedoken als Anne Frank en  in 2021 nog eens 14 projecten.