Mogelijk gemaakt

Sounds Familiar: Beeld en Geluid

Atrium Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Sounds Familiar: Beeld en Geluid

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Bekijk de website
Regeling: Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen Jaar: 2021

In het programma Sounds Familiar gaat het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid  in Hilversum de komende jaren met haar partners op zoek naar een nieuwe methodiek om meerstemmigheid en dekolonisatie naar het archief te brengen, inclusiever te maken en dit vervolgens in de programmering te presenteren.

Dit wordt bereikt door samenwerkingen op te zetten met internationale partners die polyfonie belichamen in hun archiverings- en presentatie praktijk. De eerste stap in het programma (en waarop deze aanvraag betrekking heeft) is een haalbaarheidsstudie van zes maanden die bedoeld is om met internationale partners een inhoudelijk kader vast te stellen voor een vervolgonderzoek.

Het doel van het programma is om een breed toepasbare methodologie te ontwikkelen voor de archiefsector om hun collecties en het gebruik ervan inclusiever te maken. Voor het haalbaarheidsonderzoek zal Beeld en Geluid samenwerken met The American Archive of Public Broadcasting en The Digital Public Library of America. Ook wordt gekeken naar het collectieve experiment lumbung van de kunstenaarsgroep ruangrupa, als een levend voorbeeld van een nieuwe manier van collectief werken in de culturele sector.