Mogelijk gemaakt

UNFAIR23

Unfair. Foto: Matthijs Immink

UNFAIR23

Jaar van toekenning: 2023

Kunstbeurs Unfair zal van 16 t/m 19 november neerstrijken in de Gashouder op het kunst- en cultuurpark Westergas in Amsterdam. Dit jaar viert Unfair hun 10-jarig-jubileum met een speciale editie, UNFAIR23, specifiek gericht op kunstenaars die in uitdagende tijden zijn afgestudeerd, zoals de coronacrisis.

Unfair, een door kunstenaars geleide kunstbeurs, werd in 2012 opgericht door drie kunstenaars die de culturele infrastructuur in Nederland wilden verbeteren. Al meer dan tien jaar wijdt de beurs zich  aan het promoten van opkomende hedendaagse kunstenaars en werken ze met meer dan 250 kunstenaars in meer dan 30 evenementen. De samenwerkingen met deze kunstenaars vormen de ruggengraat van het platform, dat tot doel heeft verbindingen te creëren, de volgende generatie toonaangevende kunstenaars te cureren en te promoten. Door de kunstenaar centraal te stellen, streeft de beurs ernaar een eerlijke kunstgemeenschap te creëren waar mensen kunst rechtstreeks van de maker kunnen ontdekken en kopen.

UNFAIR23 biedt een uitgebreid programma, met optredens, rondleidingen, workshops en meer. Daarnaast presenteert de beurs nieuw werk van meer dan 60 aanstormende en gerenommeerde kunstenaars in solo-presentaties.

Unfair:

 ‘In verschillende stands worden kunstenaars uitgenodigd nieuw of niet eerder getoond werk tentoon te stellen en deze werken zelf te representeren, zonder tussenkomst van derden. Unfair is een grassroots initiatief dat vanuit het oogpunt van de kunstenaar een innovatieve en constructieve bijdrage wil leveren aan de culturele infrastructuur, en zo een gezicht te geven aan actuele ontwikkelingen in de cultuursector en bij te dragen aan een eerlijke kunstmarkt.’

UNFAIR 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds in samenwerking met het Cultuurfonds via de regeling Open Oproep Kunstbeurzen Starters.

Dit project is tot stand gekomen met: