Mogelijk gemaakt

Watersnoodmuseum krijgt atelier met tien kunstenaars

Watersnoodmuseum. Foto: Petra Potters

Watersnoodmuseum krijgt atelier met tien kunstenaars

Watersnoodmuseum
Regeling: Pilotprojecten Jaar van toekenning: 2023

Op 1 oktober 2023 opent Residentie Watersnoodmuseum de deuren. Tien kunstenaars zullen hier gedurende een jaar afwisselend aan het werk gaan in een speciaal atelier in het museumgebouw in Ouwerkerk. Tijdens de 3 maanden durende residenties zullen de kunstenaars invulling geven aan het thema ‘leven met het water’. De Watersnoodramp van 1953 en de huidige zeespiegelstijging zullen hierin als  inspiratiebron dienen.

Elk kwartaal zal een publieksbijeenkomst plaatsvinden in het zogeheten Vijfde Caisson, het kenniscentrum van het museum, waarbij nieuwe kunstenaars zich presenteren en de vertrekkende kunstenaars hun gemaakte werken tonen en toelichten.

Kunstenaars

Willem de Haan (1996) uit Rotterdam en Utrechter Bart Schalekamp (1995) zijn de kunstenaars die de spits afbijten. De overige namen volgen nog. Het pilotjaar van Residentie Watersnoodmuseum sluit af met 3 residerende kunstenaars uit het Caribisch deel van het Koninkrijk.

,,Omdat de Cariben geconfronteerd worden met zeespiegelstijging, is er een duidelijke link met het verhaal dat het Watersnoodmuseum dagelijks vertelt’’, aldus Siemco Louwerse, directeur van het Watersnoodmuseum. ,,Dit project past perfect bij onze ambitie om een meer divers publiek te bereiken. We zijn enorm blij dat het Mondriaan Fonds Residentie Watersnoodmuseum mogelijk maakt. We kijken ook uit naar de publiekelijke sessies met kunstenaars en wetenschappers. Deze residentie is een prachtkans om met groot bereik invulling te geven aan ons motto: herdenken, leren en vooruitkijken.’’

Het Mondriaan Fonds maakt het financieel mogelijk dat de kunstenaars als professionals aan het werk gaan in het Watersnoodmuseum.

Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds:

‘Met de Pilotprojecten van het Mondriaan Fonds kunnen we inspelen op actuele ontwikkelingen en behoeften vanuit het veld op korte én lange termijn. We kunnen hiermee projecten ondersteunen die bijdragen aan innovatie binnen het veld. Residentie Watersnoodmuseum biedt een interessante nieuwe insteek en verrijkt het huidige beeldende kunstlandschap door de combinatie van kunst, erfgoed en wetenschap én de uitwisseling met het Caribisch deel van het Koninkrijk.’

De residentie wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Schouwen-Duiveland en de regeling Pilotprojecten van het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds heeft ook een expositievergoeding voor de kunstenaars beschikbaar gesteld.