Opdrachten

Frank Halmans, Vogeltoren langs de kunstroute Prikkels en Tintelingen, Sterksel. Foto: Frank Halmans Frank Halmans, Vogeltoren langs de kunstroute Prikkels en Tintelingen, Sterksel. Foto: Frank Halmans

2018
Vogeltoren
Opdrachtgever: Kempenhaeghe, Sterksel (Heeze)
Kunstenaar(s): Frank Halmans

Kempenhaeghe is een zorginstelling in het Brabantse dorp Sterksel voor mensen met slaapstoornissen, epilepsie, leer- en ontwikkelingsproblemen. Cliënten wonen op het terrein, maar er wordt ook een nieuwe wijk ontwikkeld met plaats voor nieuwe bewoners zonder relatie met de instelling.

Het werk Vogeltoren van Frank Halmans is onderdeel van de kunstroute Prikkels en Tintelingen, die door de nieuwe wijk loopt. De inhoudelijke basis voor alle opdrachten is de heilzame werking van de natuur en de noodzaak om bewoners en bezoekers van Kloostervelden te doen bewegen. De installatie van Frank Halmans verwijst in vorm en inhoud naar het vogelpark Providentia dat ooit op dezelfde locatie lag.

Zijn beeld handelt over de nieuwe fase in de ontwikkeling van het wonen van de cliënten van Kempenhaeghe: van instelling naar de nieuwe wijk Kloostervelden, met hernieuwde aandacht voor zelfstandigheid en integratie. Het werk is een metafoor voor Kloostervelden, dat gebouwd wordt op de wortels van een gesloten instituut. Ook bedacht de kunstenaar kleine toevoegingen langs de route, die met de wereld van de vrije of bevrijde vogels te maken hebben.

De opdracht aan Frans Halmans door Kempenhaeghe is mogelijk gemaakt door de Bijdrage Opdrachtgeverschap. De gehele kunstroute is uitgebreid besproken op Publiek Gemaakt, een blog over actuele kunstprojecten buiten de muren van kunstinstellingen. De blog kreeg in 2016 een Bijdrage Opdrachtgeverschap.

Bijdrage Mondriaan Fonds: € 32.000

website