Bijdrage Kunstbeurzen

Boothoverzicht B01, Gerhard Hofland op viennacontemporary, Wenen, 2016. Tweede werk van links: Henk Stallinga, Lumen Balance (twee mobiles), 2016. Boothoverzicht B01, Gerhard Hofland op viennacontemporary, Wenen, 2016. Tweede werk van links: Henk Stallinga, Lumen Balance (twee mobiles), 2016.

Onderdeel van een aanvraag is een presentatieplan waarin de aanvrager uiteenzet hoe het toekomstige werk, project of werkproces zichtbaar wordt gemaakt. Het Mondriaan Fonds hecht er aan dat de aanvrager naar buiten treedt om een passend publiek te bereiken en zo het draagvlak voor beeldende kunst te vergroten. Hieronder staat een presentatie, die ter inspiratie gebruikt kan worden.

Galerie Gerhard Hofland – viennacontemporary
Galerie Gerhard Hofland nam met een presentatie van het werk van Henk Stallinga, Johan Tahon, Koen Delaere en Daniel Schubert deel aan viennacontemporary 2016 in Wenen. Volgens de galerie betekende deelname aan deze beurs voor zowel de Nederlandse als niet-Nederlandse getoonde kunstenaars een belangrijke stap voor de zichtbaarheid van hun werk in de specifieke regio, alsook voor een publiek dat voornamelijk uit Oost-Europa afkomstig is. Ook betekende het groei van de naamsbekendheid van de galerie in deze regio.

Mede dankzij de bijdrage van het Mondriaan Fonds kon de lichtinstallatie Lumen Balance van Henk Stallinga worden geïnstalleerd. Deze functioneerde als een blikvanger in de beursstand, wat de zichtbaarheid van het werk daar een impuls gaf.  Dit zorgde niet alleen voor aandacht, maar leverde ook belangrijke contacten voor de galerie en de kunstenaar op.

Rafaël Rozendaal, much better than this .com (installation shot of Times Square Arts Midnight Moment, February 2015), 2006. Website. Foto: Ka-Man Tse voor @TSgArts.
Upstream Gallery – The Armory Show
Tijdens The Armory Show, die plaatshad in New York van 5 t/m 8 maart, presenteerde de Upstream Gallery het werk van de Braziliaanse-Nederlandse kunstenaar Rafaël Rozendaal. Met de kunstwerken in de vorm van websites die Rozendaal sinds 2001 maakt, wordt hij beschouwd als een pionier op het gebied van web kunst. Zijn websites zijn altijd publiek toegankelijk, ook wanneer deze in een privé collectie zijn opgenomen, en vaak interactief. Het oeuvre van Rozendaal bestaat daarnaast uit schilderijen van lenticular, een materiaal dat gebruikt wordt voor flip- en 3D-afbeeldingen. Werken in beide media werden tijdens The Armory Show getoond.

Guido van der Werve, Parcour Night, Art Basel

Art Basel – Guido van der Werve
Guido van der Werve werd door Art Basel uitgenodigd om in het kader van de Parcour Night, het evenementenprogramma van de beurs, een performance op de openingsavond. Deze performance, met de titel Home – a requiem, werd op 18 juni uitgevoerd in de Clara Kirche.

Voor aanvang van de performance zwom Van der Werve in de Rijn naar de Clara Kirche en liep vervolgens de kerk in, waar het orkest, koor en publiek al aanwezig was. Hier speelde hij het intro van zijn requiem samen met een groot orkest en koor. Het doel van de kunstenaar was om met het live uitvoeren van de muziek uit zijn films een meer persoonlijke band aan te gaan met het publiek. Het zwemmen diende daarbij om de sfeer en lading van de muziek te herscheppen, maar ook om te experimenteren met een nieuwe wijze om performance en muziek bij elkaar te brengen. De presentatie kon worden gezien door ongeveer 500 bezoekers en is achteraf in de internationale pers benoemd als een van de hoogtepunten van Art Basel.