Voucher Lyon Biënnale 2024

Ben je beeldend kunstenaar met internationale ambities? Wil je meer inzicht in het internationale beeldende kunstveld? En je internationale netwerk verbreden? Misschien kun je gebruik maken van de Voucher Lyon Biënnale.

Lyon Biënnale, Copyright La Biennale de Lyon

Voor wie

Beeldend kunstenaars met een beroepspraktijk van ten minste één jaar.

Waarvoor

Voor het versterken van de internationale positie van beeldend kunstenaars uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Hoeveel

Toegangskaarten voor de preview van de 17de Lyon Biënnale en reis- en verblijfkosten.

Checklist

Check deze lijst zorgvuldig voor je aan je aanvraag begint.

Voucher Lyon Biënnale is voor beeldend kunstenaars met een beroepspraktijk van ten minste één jaar. De bijdrage is bedoeld om de internationale positie van beeldend kunstenaars uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk een impuls te geven door hun aanwezigheid op belangrijke internationale events te stimuleren.

Wie komt in aanmerking?

Beeldend kunstenaars met een beroepspraktijk van ten minste één jaar uit Nederland of het Caribisch deel van het Koninkrijk. Bij de selectie wordt gestreefd naar een goede mix in leeftijd, achtergrond, gender en discipline.

Waarvoor?

De bijdrage is bedoeld om de internationale positie van beeldend kunstenaars uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk een impuls te geven door hun aanwezigheid op belangrijke internationale events te stimuleren. Het Mondriaan Fonds biedt beeldend kunstenaars zo de gelegenheid om inzicht te krijgen in het internationale beeldende kunstveld, hun eigen internationale netwerk te versterken en hen te ondersteunen bij hun internationale profilering. Voor de preview en opening (van 17 t/m 22 september) van de aanstaande Lyon Biënnale in 2024 stelt het Mondriaan Fonds 20 reisvouchers ter beschikking.

Hoeveel?

Een toekenning omvat toegangskaarten voor de preview en opening van de Lyon Biënnale en een hotelverblijf tijdens het bezoek van 17 t/m 22 september. Daarnaast draagt het Mondriaan Fonds bij aan de reiskosten naar en van Lyon. Maximaal €300 voor een vliegreis of maximaal €400 voor een treinreis. De bijdrage voor de reiskosten van en naar Lyon voor beeldende kunstenaars gevestigd in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden is maximaal €1.400. Dit omdat de reiskosten vanuit de Cariben hoger zijn.

Er zijn 20 toegangskaarten beschikbaar voor het preview programma met dank aan de Lyon Biënnale.

Hoe en wanneer aanvragen?

Beeldend kunstenaars kunnen tot donderdag 7 maart 2024 16.00 uur (Nederlandse tijd)/ 11.00 uur (tijdzone Caribisch gebied) een aanvraag indienen via het aanvraagformulier “Open Oproep Manifestatie”.

Op de website kun je een account aanvragen, deze heb je nodig om een aanvraag te kunnen indienen. De aanvragen worden beoordeeld door een adviescommissie. De bijdragen van het Mondriaan Fonds kunnen niet met terugwerkende kracht worden toegekend. De geselecteerde kunstenaars ontvangen in mei bericht over hun aanvraag.

Voorwaarden

  • Je werkt minimaal 1 jaar als professioneel beeldend kunstenaar.
  • Je moet als kunstenaar artistiek actief en ingebed zijn in de professionele beeldende kunst in Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk.
  • Je bent tenminste van 17 t/m 22 september 2024 aanwezig in Lyon tijdens de previewdagen en bent aanwezig bij de activiteiten die worden georganiseerd door het Mondriaan Fonds en de meet-up die georganiseerd wordt door de Nederlandse ambassade.
  • Je verblijft van 17 t/m 22 september 2024 in het hotel dat het Mondriaan Fonds voor je heeft gereserveerd.
  • Na afloop maak je een schriftelijke evaluatie van je bezoek aan de Lyon Biënnale.
Algemene voorwaarden

Beoordeling

Op basis van het cv, de motivatie en de website (indien geen website bijv. Instagram) van de kunstenaar wordt de kwaliteit van de praktijk, de internationale potentie van de kunstenaar, en de relevantie en urgentie van de mogelijke deelname beoordeeld.

Medewerkers van het fondsbureau maken op basis van je cv, motivatie en website (indien geen website bijv. Instagram), een shortlist en leggen deze voor aan de commissie. De commissie heeft inzicht in de volledige lijst en heeft de mogelijkheid om kunstenaars die op de long list staan alsnog te agenderen. Ook de adviescommissie beoordeelt je aanvraag op basis van je cv, motivatie en website (indien geen website bijv. Instagram). De commissie maakt de uiteindelijke selectie. De geselecteerden ontvangen in mei bericht over hun aanvraag.

Voor de geselecteerde kunstenaars zal er op vrijdag 14 juni 2024 een informatiebijeenkomst plaatsvinden bij het Mondriaan Fonds.

Aanvragen worden beoordeeld op de volgende criteria:

  • Kwaliteit van je artistiek functioneren;
  • Internationale potentie;
  • De relevantie van het bezoek voor de internationalisering van je praktijk en de verbreding van je internationale netwerk.

In je motivatie moeten tenminste de volgende aspecten worden beschreven:

  • Op welke manier dit bezoek bijdraagt aan de internationalisering van je praktijk en de verbreding van je internationale netwerk.
  • Wie je hoopt te ontmoeten tijdens het bezoek.
Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

Checklist

Om je aanvraag te kunnen behandelen, heeft het Mondriaan Fonds informatie nodig: gegevens die je in het aanvraagformulier kunt invullen plus documenten die je kunt uploaden. Hieronder vind je een checklist die de indeling volgt van het aanvraagformulier.

Bekijk hier een voorbeeld van het aanvraagformulier individu

Tip: verzamel de informatie voordat je begint met invullen van het online aanvraagformulier. De bijlagen kun je als pdf uploaden. Let op: zorg dat je documenten voldoen aan de gestelde voorwaarden. Anders kunnen we je aanvraag helaas niet in behandeling nemen. Ga niet over het aantal pagina’s heen waar een maximum is aangegeven.

Checklist afgevinkt? Dan ben je klaar om je aanvraag te starten!

Mijn fonds

Vragen & contact

Voor vragen over de deelname en de inschrijving kun je terecht bij Veysel Yüce en Heleen de Hoog.

Veysel Yuce

Heleen de Hoog