Hoe maak ik een PDF?
Er zijn verschillende manieren om een PDF te maken:

Als u een bestand heeft in bijvoorbeeld Word, kunt u met de meeste tekstverwerkers het bestand gewoon als PDF-bestand opslaan. Dit geldt ook voor programma’s zoals Excel, Powerpoint of Photoshop.

Als u een papieren document heeft kunt u met de meeste (ook simpele) printers een scan maken. Kies dan voor uitvoer naar PDF-bestand. Als u niet over een scanner beschikt kunt u een foto maken met uw telefoon of een digitale camera en deze uploaden naar uw computer. U kunt de foto in een tekstverwerkingsdocument invoegen en dat document opslaan als PDF-bestand.

Als het document uit meerdere pagina’s bestaat, probeer dan alle pagina’s in één PDF-bestand te scannen. De meeste printers ondersteunen dit wel. Bij printers met een automatische papierdoorvoer is het geen probleem. U kunt het gehele document in de papierdoorvoer leggen.

Als u een ander formaat digitaal bestand wilt omzetten naar pdf, kunt u ook een freeware pdf-writer downloaden van internet (b.v. cute pdf).

Technische specificaties voor visueel documentatiemateriaal
Maak 1 visuele presentatie in PDF van maximaal 20 slides (maximale grootte 100 MB)

  • Per slide 1 afbeelding voorzien van informatie over het werk bijv. “01 titel werk, 2010, 20×30 cm, materiaal”
  • Chronologische volgorde (verleden naar heden)
  • Evenredig verdeeld over de afgelopen jaren
  • In een documentatielijst de informatie per afbeelding herhalen: bijv. “01 titel werk, 2010, 20×30 cm, materiaal”


Eventuele geluids- of video/filmfragmenten niet groter dan 200 MB
– Extensies: *.m4v, *.mp3, *.mov, *.flv, *.wmv, *.jpg, *.gif, *.png, *.tiff, *.pdf, *.avi, *.mpg, *.mp4, *.mkv
– In een documentatielijst de informatie per filmfragment herhalen: bijv. “01 titel, 2010, loop 6 min”

Totale grootte en duur van de toegestuurde presentatie (visuele presentatie én aparte geluids- of video/filmfragmenten) maximaal 300 MB en maximaal 15 minuten.
Kunstenaars die aanvragen via de Pilot ‘Pitch je Plan’ kunnen een aanvullend audio- of videobestand uploaden van maximaal 7 minuten.