Incidentele aankopen

Joachim Wtewael, De bruiloft van Cupido en Psyche, ca. 1601-1603 Joachim Wtewael, De bruiloft van Cupido en Psyche, ca. 1601-1603
2019
De bruiloft van Cupido en Psyche
Centraal Museum
Joachim Wtewael

Het Centraal Museum Utrecht heeft op een veiling bij Sotheby’s New York het kunstwerk De bruiloft van Cupido en Psyche van de Utrechtse schilder Joachim Wtewael (1566-1638) aangekocht. Het betreft een werk in olieverf op koper uit circa 1601/03. Een klein mythologisch werk op koper van Wtewael stond al sinds 1933 op de verlanglijst van het museum.

Joachim Wtewael is beroemd om zijn kleine, maniëristische werken op koper, en dan vooral de erotische voorstellingen. Zijn oeuvre omvat eveneens grote(re) panelen en doeken. Zeven familieportretten op groot formaat bevinden zich in de collectie van het Centraal Museum. In de collectiecatalogus van 1933 werd al genoemd dat een klein mythologisch werk op koper van Wtewael nog ontbrak. Het gladde oppervlak gaf hem de mogelijkheid zijn geraffineerde, verfijnde en delicate penseelvoering ten volle uit te buiten. Ook in de collectiecatalogus van 1999 werd de wens vastgelegd om het werk aan te kopen.

Bart Rutten, artistiek directeur: ‘De bruiloft van Cupido en Psyche van Wtewael is de gedroomde aanwinst van het Centraal Museum. Hij is beroemd vanwege deze kleine, mythologische werken op koper. Dit werk, met heel veel nauwkeurige minutieus geschilderde figuurtjes, is misschien wel de mooiste die Wtewael heeft gemaakt. In de uiterst gedetailleerde penseelvoering op dit formaat herken je de meester.’

De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds met een Bijdrage Incidentele Aankopen en de Vereniging Rembrandt. Gezien het bijzondere karakter van deze aankoop ontving het museum ook een bijdrage uit het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW. Musea kunnen in uitzonderlijke gevallen een beroep doen op dit Nationaal Aankoopfonds, via het Mondriaan Fonds.

De bruiloft van Cupido en Psyche is vanaf 13 april te zien in het Centraal Museum Utrecht. Tot en met 24 maart 2019 wordt het werk getoond op de TEFAF in Maastricht in de stand van de Vereniging Rembrandt.

Bijdrage Mondriaan Fonds: € 745.000

Bekijk hier de mini-docu over de aankoop:

website

meer Incidentele aankopen