Incidentele aankopen

Fokker F-28 Fellowship Fokker F-28 Fellowship
2018
Fokker F-28 Fellowship
Nederlands Transport Museum

Het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep heeft een Bijdrage Incidentele Aankopen ontvangen voor de aankoop van een Fokker F.28 Fellowship. Dit vliegtuig, dat zich bevindt in de Afrikaanse staat Mali, is het oudste straalverkeersvliegtuig van de Nederlandse vliegtuigfabriek dat nog bestaat.

Op dit moment bezit Nederland de grootste collectie Fokker vliegtuigen in de wereld. Een Fokker F-28 ontbreekt in die collectie. Het Nederlands Transport Museum wil daar verandering in brengen. De F-28 vertelt een verhaal van wederopbouw, van Nederlands pionieren, van ondernemen, van een maakbare toekomst en van industrieel kunnen die ongekend was in de wereld. Bovendien was dit het eerste grote Europese vliegtuigproject.

Om dit bijzondere vliegtuig te redden van de sloop, begon het Nederlands Transport Museum een fondsenwervingsactie onder particulieren en bedrijven, voor het vervoer naar Nederland en de restauratie. Met de bijdrage van het Mondriaan Fonds is een grote stap gezet naar de realisatie hiervan. Het museum hoopt de Fokker F.28 in het voorjaar van 2019 te kunnen aankopen en repatriëren. Hierbij wordt intensief samengewerkt met de Nederlandse ambassade en de Nederlandse militaire Missie in Mali om de operatie succesvol te kunnen organiseren.

Iedereen kan een donatie doen voor dit vliegtuig via de website van het Nederlands Transport Museum.

Bijdrage Mondriaan Fonds: € 90.000

website

meer Incidentele aankopen