Incidentele aankopen

Peter van Straaten, Café op vrijdagmiddag Peter van Straaten, Café op vrijdagmiddag
2020
Getekende nalatenschap van Peter van Straaten
Het Allard Pierson
Peter van Straaten

Het Allard Pierson, het museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de UvA, heeft de getekende nalatenschap van tekenaar Peter van Straaten verworven: ruim 12.000 tekeningen, vogeldagboeken en strippagina’s die Van Straaten gedurende zijn leven tekende. Vanaf december 2021 zal een deel van zijn werkte zien zijn in een overzichtstentoonstelling.

Met de nieuwe aanwinst voldoet het Allard Pierson aan de uitdrukkelijke wens van Van Straaten dat zijn nalatenschap na zijn dood bij elkaar zou blijven. In 2018 verwierf het Allard Pierson al de Vader & Zoon-originelen van de tekenaar, waarna het museum in gesprek is gegaan met de familie over de collectie van Van Straaten.

Peter van Straaten illustreerde in zijn leven talloze boeken, onder andere van Simon Carmiggelt, en is daarnaast bekend van zijn literaire tekeningen in De Volkskrant, NRC Handelsblad en Het Parool. Vanaf 1970 verscheen Vader & Zoon in die krant. Van Straaten won in totaal vijf keer de Inktspotprijs, de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar.

De verwerving door het Allard Pierson is mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en de Vrienden van de Bijzondere Collecties/het Allard Pierson.

Bijdrage Mondriaan Fonds: € 131.432,-

website

meer Incidentele aankopen