Incidentele aankopen

Dale Chihuly, Grand Stairwell Installation, 2018. Foto: Siese Veenstra Dale Chihuly, Grand Stairwell Installation, 2018. Foto: Siese Veenstra
2019
Grand Stairwell Installation
Groninger Museum
Dale Chihuly

Het Groninger Museum heeft een belangrijk werk van de Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly verworven: de Grand Stairwell Installation. Deze grote installatie werd ontworpen voor de trapzaal van het museum bij de expositie van Dale Chihuly in de winter van 2018/2019. Vanuit het publiek ontstond toen de wens om het werk aan te kopen.

De Grand Stairwell Installation bevat 70 rode, oranje en gele glazen vormen, de zogeheten persians. Ze zien eruit als golvende bloemen en zijn ontstaan vanuit een verkenning van vorm, model en kleur. Geïnspireerd door culturen uit het Verre Oosten nemen ze diverse gedaantes aan. De persians bedekken drie wanden van de 12 meter hoge zaal en zijn te zien vanaf verschillende etages en vanaf de trap.

Dale Chihuly (1941, Tacoma, Washington) is bekend vanwege zijn baanbrekende invloed op de studioglaskunst en het verheffen van de beleving van glas. Tijdens zijn 50-jarige carrière is hij beroemd geworden met iconische sculpturen van glas. De collectie van het Groninger Museum bevat veel werken van kunstenaars die de grenzen van hun vak uitdagen. De installatie van Dale Chihuly staat in deze traditie en is permanent zichtbaar.

Bijdrage Mondriaan Fonds: € 200.000

website

meer Incidentele aankopen