Incidentele aankopen

Thomas Gainsborough, Landschap met twee koeien bij een herder en melkmeid, ca. 1786, Dordrechts Museum. Thomas Gainsborough, Landschap met twee koeien bij een herder en melkmeid, ca. 1786, Dordrechts Museum.
2019
Landschap met twee koeien bij een herder en melkmeid
Dordrechts Museum
Thomas Gainsborough

Dankzij financiële steun van de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds, de Bedrijfsvrienden van het Dordrechts Museum en vele particuliere donateurs middels een crowdfundingsactie via Voordekunst.nl heeft het Dordrechts Museum een bijzonder werk van de Engelse schilder Thomas Gainsborough kunnen verwerven: Landschap met twee koeien bij een herder en melkmeid uit ca. 1786.

Het museum verrijkt de Collectie Nederland met een internationaal aansprekend kunstwerk dat een verbinding legt met de Hollandse Gouden Eeuw en vooruitkijkt naar de 19e eeuw. De aankoop geeft de Dordtse collectie meer diepgang en reliëf en maakt deze aansprekend en relevant. In Nederlands openbaar kunstbezit was slechts één schilderij van Gainsborough te zien: een vroeg, klein landschap van het Rijksmuseum Twenthe.

Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum over de verwerving van dit schilderij: ‘Ongelofelijk mooi dat dit gelukt is. Het is een absoluut topstuk en we zijn dankbaar dat we het aan onze collectie mogen toevoegen. Het is geweldig hoeveel steun we mochten ontvangen.’

De verwerving van de Gainsborough loopt vooruit op een tentoonstelling in het Dordrechts Museum waarmee in 2020 het 400ste geboortejaar van Aelbert Cuyp wordt gevierd. Aelbert Cuyp was in zijn tijd alleen in zijn geboortestad bekend. In de 18e eeuw ontdekten Engelse verzamelaars en kunstenaars zijn werk en een ware Cuyp-rage kwam op gang vanaf ca. 1750. Thomas Gainsborough was een van de eerste schilders die zich door Cuyp liet inspireren.

website

meer Incidentele aankopen