Incidentele aankopen

Jan Wolkers, Het Grote Gele Doek, 2006. Collectie Museum De Lakenhal Jan Wolkers, Het Grote Gele Doek, 2006. Collectie Museum De Lakenhal
2018
Nalatenschap Jan Wolkers
Museum De Lakenhal en Universitaire Bibliotheken Leiden
Jan Wolkers

Museum De Lakenhal en de Universitaire Bibliotheken Leiden hebben de nalatenschap van Jan Wolkers (1925-2007) voor Leiden verworven. De wens van de schrijver en kunstenaar en zijn echtgenote Karina om de collectie in Leiden onder te brengen is hiermee in vervulling gegaan. Door deze verwerving blijft het werk van een van Nederlands belangrijkste en meest veelzijdige kunstenaars van na de Tweede Wereldoorlog behouden en beschikbaar voor expositie, onderwijs en onderzoek.

De door de Universitaire Bibliotheken Leiden verworven nalatenschap omvat het literaire en persoonlijke archief van Wolkers, die bestaat uit vele honderden stukken zoals brieven, dagboeken, familiefoto’s, aantekeningen, typoscripten en drukproeven. Daarnaast zijn er brieven en documenten rond opdrachten voor beeldend werk en rond verfilmingen. Verder zijn er circa 220 tekeningen, waaronder alle vroege zelfportretten, dier- en plantenstudies, landschappen, modeltekeningen, tekeningen in relatie tot beeldhouwwerken en selectie uit Wolkers’ late aquarellen.

Museum De Lakenhal kocht zeventien beeldende werken aan. Het betreft onder meer Wolkers’ vroegste figuratieve werk, de geometrisch-materiële reliëfs van begin jaren zestig, de meer conceptuele, experimentele assemblages van de jaren zeventig en het eerste ‘lichtschilderij’ (1988).

Bijdrage Mondriaan Fonds: €250.000

website

meer Incidentele aankopen