Hollandse Meesters in de 21e eeuw

Fiona Tan Fiona Tan

Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een samenwerkingsproject van regionale omroepen en beeldende kunstinstellingen. Sinds de eerste reeks van twintig films in 2011 is het uitgegroeid tot een omvangrijk project waarin verschillende generaties belangrijke kunstenaars worden vastgelegd. De korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek zijn gemaakt door gerenommeerde filmmakers en bieden inzicht in de werkwijze, ideeënwereld en persoon van de kunstenaar. In de reeks zijn onder meer portretten te zien van Marijke van Warmerdam, Maria Barnas, Marinus Boezem, Renzo Martens en Michael Raedecker. Regisseurs waren onder anderen John Appel, Frans Weisz, Aliona van der Horst, Pieter Verhoeff en Heddy Honigmann. De reeks wordt geproduceerd door Interakt en mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het voormalige Mediafonds. De producenten zijn Michiel van Nieuwkerk en René Mendel. RTV Rijnmond is penvoerder namens de regionale omroepen.

Begin 2016 vond in EYE in Amsterdam de officiële première plaats van de vijfde reeks en honderdste aflevering van Hollandse Meesters in de 21e eeuw in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Ook is toen de nieuwe website www.hollandsemeesters.info gelanceerd waarop alle films zijn te bekijken. Dvd’s en losse afleveringen van de serie zijn te bestellen via interact@interakt.nl.

Vanaf 2017 zal de serie met enkele portretten per jaar worden aangevuld, onder andere met een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

Bioscopen
Voor de lancering in 2011 ontwierp kunstenaar Rob Vrijen een aantal speciale mobiele minibioscopen. Na een tour in binnen- en buitenland hebben de meeste bioscopen inmiddels een definitieve plek gekregen bij musea en andere instellingen. Een aantal bioscopen is op aanvraag beschikbaar voor een tijdelijke plaatsing bij instellingen en in musea. Neem hiervoor contact op met het Mondriaan Fonds.