Hollandse Meesters in de 21e eeuw

Fiona Tan Fiona Tan

Hollandse Meesters in de 21e eeuw is tien jaar geleden begonnen als een samenwerkingsproject van regionale omroepen en beeldende kunstinstellingen. Sinds de eerste reeks van twintig films in 2011 is het uitgegroeid tot een omvangrijk project waarin verschillende generaties belangrijke kunstenaars worden vastgelegd. De korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek zijn gemaakt door gerenommeerde filmmakers en bieden inzicht in de werkwijze, ideeënwereld en persoon van de kunstenaar. In de reeks zijn onder meer portretten te zien van Remy Jungerman, Marijke van Warmerdam, Maria Barnas, Marinus Boezem, Renzo Martens en Michael Raedecker. Regisseurs waren onder anderen John Appel, Frans Weisz, Aliona van der Horst, Pieter Verhoeff en Heddy Honigmann. De reeks wordt geproduceerd door Interakt en mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het voormalige Mediafonds. De producenten zijn Michiel van Nieuwkerk en René Mendel.

Begin 2016 vond in EYE in Amsterdam de officiële première plaats van de vijfde reeks en honderdste aflevering van Hollandse Meesters in de 21e eeuw in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Ook is toen de nieuwe website www.hollandsemeesters.info gelanceerd waarop alle films zijn te bekijken. Dvd’s en losse afleveringen van de serie zijn te bestellen via interact@interakt.nl.

Vanaf 2017 wordt de serie met enkele portretten per jaar aangevuld.

Op 7 maart 2020 gaan in het Fries Museum drie nieuwe films in première met portretten over Mounira Al Solh door Hesdy Lonswijk, Femmy Otten door Xander de Boer en Lily van der Stokker. Op dezelfde dag en locatie wordt tevens de aftrap gegeven van Hollandse Meesters on Tour, een feestelijk programma met live muziek, performances van kunstenaars, gesprekken met regisseurs en kunstenaars.

Het Mondriaan Fonds ondersteunde de serie van aanvang tot 2016 samen met het Mediafonds. Na het wegvallen van het Mediafonds draagt het Mondriaan Fonds bij aan zowel de nieuwe films als aan de programma’s daaromheen, nu samen met Prins Bernard Cultuurfonds en Dioraphte.