Programma's en evenementen

Beeldbepalers

In de serie Beeldbepalers, een samenwerking tussen debatcentrum De Balie en het Mondriaan Fonds, krijgen toonaangevende beeldend kunstenaars een avond lang het podium van De Balie. In aanwezigheid van publiek delen zij hun gedachten over hun werk en deze tijd. In samenwerking met andere kunstenaars, wetenschappers, theatermakers, schrijvers en journalisten presenteren zij nieuw werk of zetten ze bestaand werk in een ander daglicht.

Iris Kensmil. Foto: Aad Hoogendoorn

De serie Beeldbepalers bestaat uit Tjebbe Beekman, Iris Kensmil, Charl Landvreugd, Hans van Houwelingen, Joep van Lieshout, Ronald Ophuis, Barbara Visser, Renzo Martens, Berend Strik, Erik van Lieshout, Marc Mulders en Joost Conijn.

Op 25 september was het de beurt aan Tjebbe Beekman. Beekmans werk is abstract en expressief, urgent en kritisch. In zijn eerdere werk speelden verbeelding van een dystopische samenleving door middel van gefragmenteerde architectonische structuren een rol, waarin eenzaamheid en insluiting aanwezige thema’s waren. Zijn nieuwe werk viert door middel van citaten de schilderkunst zelf en is daarnaast een antwoord op de huidige tijd. Beekman zoekt met zijn kleurrijke doeken naar een tegengif voor conservatieve en radicale tendensen die culturele verworvenheden bedreigen en levert daarbij commentaar op wat hij om zich heen ziet gebeuren.

Bekijk hieronder de avond terug.

Terugkijken: Beeldbepalers met Tjebbe Beekman

Eerdere beeldbepalers

Videoregistraties van de volledige Beeldbepalers serie zijn beschikbaar op de website van De Balie (zie de profielen per kunstenaar hieronder).

Vragen & contact

Vragen over Beeldbepalers? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Esther Schussler