Archief Programma's en evenementen

Beeldbepalers

In de serie Beeldbepalers, een samenwerking tussen debatcentrum De Balie en het Mondriaan Fonds, krijgen toonaangevende beeldend kunstenaars een avond lang het podium van De Balie. In aanwezigheid van publiek delen zij hun gedachten over hun werk en deze tijd. In samenwerking met andere kunstenaars, wetenschappers, theatermakers, schrijvers en journalisten presenteren zij nieuw werk of zetten ze bestaand werk in een ander daglicht.

Kunstenaar Raquel van Haver

Afgelopen editie van Beeldbepalers was het de beurt aan kunstenaar Raquel van Haver. Het evenement vond plaats op 30 april 2023 in De Balie.

Raquel van Haver

Raquel van Haver, een van de meest gevierde jonge Nederlandse kunstenaars van dit moment, reist voor haar werk de wereld rond. Vanuit Amsterdam Zuid-Oost waar ze werkt en woont, gaat ze naar gebieden in West-Afrika en Zuid-Amerika. Door middel van onderzoek naar verhalen, beelden en geschiedenis probeert ze een concreet beeld te schetsen van de onderwerpen die ze in haar eigen artistieke praktijk aansnijdt zoals identiteit, spiritualiteit, migratie en transnationaliteit.

Voor een nieuwe aflevering van Beeldbepalers nodigt Raquel bijzondere gasten uit die ze ontmoet heeft in de afgelopen jaren: Samaita, een sjamaan uit Zimbabwe en een van de oprichters van het Dzimbanhete Arts en Culture Centre in een buitenwijk van Harare. En Sindra Tatiana Gonzalez, een beroemde weefster uit de Wayuu community in La Guajira, Colombia. Samen met hen en curatoren Shaheen Merali en Stefannia Doria onderzoeken we de noodzaak van verhalen voor het bewaren en doorgeven van culturele tradities en de relatie tussen kunst, ambacht en spiritualiteit.

De registratie van het middagprogramma is hieronder terug te bekijken. Het avondprogramma bekijk je hier terug.

Beeldbepalers met Raquel van Haver

Eerdere Beeldbepalers

Eerdere Beeldbepalers waren: Tjebbe Beekman, Iris Kensmil, Charl Landvreugd, Hans van Houwelingen, Joep van Lieshout, Ronald Ophuis, Barbara Visser, Renzo Martens, Berend Strik, Erik van Lieshout, Marc Mulders en Joost Conijn. Videoregistraties van de volledige Beeldbepalers serie zijn beschikbaar op de website van De Balie (zie ook de profielen per kunstenaar hieronder).

Vragen & contact

Vragen over Beeldbepalers? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Esther Schussler