Programma's en evenementen

Bezoekersprogramma

Het Mondriaan Fonds nodigt buitenlandse gasten uit zich te oriënteren op de actuele ontwikkelingen in de kunst in Nederland. Het fonds wil internationale belangstelling wekken voor hedendaagse kunst in Nederland en de positie daarvan in het buitenland versterken.

De gasten werken in musea en andere tentoonstellingsruimtes of zijn bijvoorbeeld zelfstandig curator of criticus. Zij krijgen een programma aangeboden dat helemaal aansluit bij hun werkpraktijk en interesse. Om deze programma’s op maat te kunnen verzorgen, beschikt het Mondriaan Fonds over een uitgebreid netwerk van personen en organisaties uit de culturele sector in binnen- en buitenland.

Het bezoekersprogramma, dat sinds 1996 actief is, levert een belangrijke bijdrage aan de internationale bekendheid van kunstenaars en andere professionals uit Nederland. Dit resulteert in uitnodigingen voor tentoonstellingen in gerenommeerde buitenlandse instituten, publicaties in internationale tijdschriften en een grotere bekendheid met de kwaliteit van Nederlandse kunstenaars, vormgevers en instellingen. Ook draagt het programma bij aan verbreding van het internationale netwerk van Nederland.

Jaarlijks worden ongeveer 40 personen uitgenodigd. Deelname is op uitnodiging van het Mondriaan Fonds. De selectie van gasten gebeurt op voorstel van Nederlandse instellingen en ambassades en haakt in op de actualiteit, bijvoorbeeld ter voorbereiding van biënnales en andere internationale evenementen of als follow-up van oriëntatiereizen. Inmiddels hebben ruim 500 personen aan het programma deelgenomen.

Bekijk onderaan de pagina de recente bezoekersprogramma’s.

Vragen & contact

Vragen over het Bezoekersprogramma? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Haco de Ridder

senior projectmedewerker relaties buitenland Stuur een mailtje