Programma's en evenementen

Hollandse Meesters in de 21e eeuw

Hollandse Meesters in de 21e eeuw is ruim 10 jaar geleden begonnen als een samenwerkingsproject van regionale omroepen en beeldende kunstinstellingen. Sinds de eerste reeks van 20 films in 2011 is het uitgegroeid tot een omvangrijk project waarin verschillende generaties belangrijke kunstenaars worden vastgelegd.

Hollandse meesters in de 21e eeuw - Femmy Otten door Xander de Boer

De korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek zijn gemaakt door gerenommeerde filmmakers en bieden inzicht in de werkwijze, ideeënwereld en persoon van de kunstenaar.

De atelierportretten zijn geen strikt informatieve minidocumentaires, maar eerder momentopnames. De werkplek, en wat daar op dat ogenblik gaande is, dienen als uitgangspunt voor de 15 minuten durende films. Het is geen overzicht van een heel oeuvre. Na het zien van deze portretten is de kunstenaar en zijn of haar werk toegankelijker geworden. Het project is uitgegroeid tot een omvangrijke serie waarin vele kunstenaars zijn vastgelegd. De hoop is dat over 100 jaar deze films nog steeds zullen worden geraadpleegd als historisch document, om te zien wat er aan het begin van de 21e eeuw speelde binnen de beeldende kunst in Nederland.

De keuze voor de kunstenaars is bepaald aan de hand van een groslijst, opgesteld door de Nederlandse Musea voor moderne kunst.

In de reeks zijn onder meer portretten te zien van Remy Jungerman, Marijke van Warmerdam, Maria Barnas, Marinus Boezem, Renzo Martens en Michael Raedecker. Regisseurs waren onder anderen John Appel, Frans Weisz, Aliona van der Horst, Pieter Verhoeff en Heddy Honigmann. De reeks wordt geproduceerd door Interakt en mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het voormalige Mediafonds. De producenten zijn Michiel van Nieuwkerk en René Mendel.

Begin 2016 vond in EYE in Amsterdam de officiële première plaats van de 5e reeks en 100ste aflevering van Hollandse Meesters in de 21e eeuw in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Ook is toen de website Hollandsemeesters.info gelanceerd waarop alle films zijn te bekijken. Dvd’s en losse afleveringen van de serie zijn te bestellen.

Sinds 2017 wordt de serie met enkele portretten per jaar aangevuld.

In maart 2020 gingen in het Fries Museum 3 nieuwe films in première met portretten over Mounira Al Solh, Femmy Otten en Lily van der Stokker. Ook werd de aftrap gegeven van Hollandse Meesters on Tour met een feestelijk programma met live muziek, performances van kunstenaars en gesprekken met regisseurs en kunstenaars.

In 2021 en 2022 is gewerkt aan filmportretten over kunstenaars Navid Nuur, Ansuya Blom, Dick Verdult en Claudy Jongstra.

In 2023 is gewerkt aan een filmportret over kunstenaar patricia kaersenhout. In 2024 zullen 2 nieuwe portretten worden gemaakt.

Het Mondriaan Fonds ondersteunde de serie van aanvang tot 2016 samen met het Mediafonds. Na het wegvallen van het Mediafonds draagt het Mondriaan Fonds samen met andere financiële partners bij aan nieuwe films en de programma’s daaromheen.

Meer info