Programma's en evenementen

Oriëntatiereis

Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis voor beeldend kunstenaars, curatoren en beschouwers op het gebied van beeldende kunst naar buitenlandse regio’s die interessante ontdekkingskansen bieden. Het primaire doel van de reis is een overzicht te geven van de hedendaagse beeldende kunst in het desbetreffende land, de belangrijkste spelers te introduceren en de deelnemers kennis te laten maken met de mogelijkheden van uitwisseling. Zo ontstaat er een internationale samenwerking en dialoog tussen de beeldende kunstprofessionals.

Casa Sola, Panama City.

De oriëntatiereizen worden sinds 2004 georganiseerd. In oktober 2023 ging de reis naar Centraal-Amerika: Costa Rica (San José), Guatemala (Guatemala City, Antigua, San Pedro La Laguna & Comalapa), El Salvador (San Salvador) en Panama (Panama-City) gaan.

Het programma bestaat uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen/kunstpodia, galeries, artist-in-residence plekken en ontmoetingen met kunstenaars, verzamelaars en lokale sleutelfiguren in de verschillende steden.

Dit jaar is de reis in samenwerking met de Danish Arts Agency, het Noorse OCA en het Zwitserse Pro Helvetia georganiseerd.

Kunstenaars, curatoren en beschouwers en beeldend kunstenaars konden zich aanmelden voor de reis. Het Mondriaan Fonds heeft 2 kunstenaars en 4 curatoren en kunstbeschouwers geselecteerd om aan de reis deel te nemen, dit zijn:

  • Arash Fakim (kunstenaar)
  • Eugenie Boon (kunstenaar)
  • Heske ten Cate (directeur Nest, Den Haag)
  • Rita Ouédraogo (curator Buro Stedelijk, Amsterdam)
  • Roos Gortzak (directeur Vleeshal, Middelburg)
  • Valentijn Byvanck (directeur Marres, Maastricht)

Blog

Sinds 2009 houden de deelnemers van de oriëntatiereis een blog bij. Op de blog is de reis van dag tot dag te volgen.

Eerdere reizen

Centraal-Amerika (2023); Spanje en Portugal (2022); Verenigde Arabische Emiraten en Pakistan (2019); Zuid-Afrika en Zimbabwe (2018); Verenigde Staten en Cuba (2017); Iran en Armenië (2016); Chili en Colombia (2015); Korea en Japan (2014); Estland, Litouwen, Polen, Slowakije en Hongarije (2013); Indonesië en China (2012); Mali, Senegal en Marokko (2011); Nigeria, Turkije en Mali (2010); Brazilië, Argentinië en Peru (2009); Bangladesh, India, Verenigde Arabische Emiraten (2008); Mexico, Curaçao (2007); Senegal, Zuid-Afrika (2006); China (2005) en het Midden-Oosten (2004).

Meer informatie

Vragen & contact

Vragen over de Oriëntatiereis? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Haco de Ridder

senior projectmedewerker relaties buitenland Stuur een mailtje