Programma's en evenementen

Oriëntatiereis

Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis voor beeldend kunstenaars, curatoren en beschouwers op het gebied van beeldende kunst naar buitenlandse regio’s die interessante ontdekkingskansen bieden. Het primaire doel van de reizen is een overzicht te verschaffen over de hedendaagse beeldende kunstsector in deze landen, de belangrijkste spelers te introduceren en de deelnemers kennis te laten maken met de mogelijkheden van uitwisseling. Zo ontstaat er een internationale samenwerking en dialoog tussen de beeldende kunstprofessionals.

In verband met het coronavirus heeft de oriëntatiereis niet plaats kunnen vinden in 2020 en 2021. In oktober 2022 wordt een reis georganiseerd naar Portugal en Spanje.  De deelnemers aan de reis worden binnenkort bekend gemaakt. Aanmelden voor de reis is niet meer mogelijk.

Oriëntatiereis 2019

De vorige reis was in 2019 met als reisdoel de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai, Abu Dhabi en Sharjah) en Pakistan (Karachi en Lahore). Het programma bestond uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen, galeries, artist-in-residence plekken, kunstenaars, verzamelaars en lokale sleutelfiguren in de verschillende steden. De reis was van dag tot dag te volgen via een speciale blog.

De reis werd in samenwerking met Frame Contemporary Art Finland, de Danish Arts Agency en de Zwitserse Pro Helvetia georganiseerd, alsook in nauw contact met de Nederlandse ambassades in de Verenigde Arabische Emiraten en Pakistan. In totaal namen vijftien personen deel aan de reis, waaronder 6 deelnemers uit Nederland die door het Mondriaan Fonds werden geselecteerd: 2 kunstenaars en 4 bemiddelaars.

De volgende bemiddelaars en kunstenaars werd na voordracht van een adviescommissie geselecteerd voor de oriëntatiereis van 2019:

Katayoun Arian (freelance curator, onderzoeker en schrijver), Pauline Burmann (onafhankelijk onderzoeker, curator en oprichter van het platform African Arts & Theory), Johan Gustavsson (mede-directeur 1646 en initiator/bestuurslid The Naked), Kianoosh Motallebi (kunstenaar), Bart Rutten (artistiek directeur Centraal Museum), Marilyn Sonneveld (kunstenaar).

Eerdere reizen
Zuid-Afrika en Zimbabwe (2018), Verenigde Staten en Cuba (2017), Iran en Armenië (2016), Chili en Colombia (2015), Korea en Japan (2014), Estland, Litouwen, Polen, Slowakije en Hongarije (2013); Indonesië en China (2012); Mali, Senegal en Marokko (2011); Nigeria, Turkije en Mali (2010); Brazilië, Argentinië en Peru (2009); Bangladesh, India, Verenigde Arabische Emiraten (2008); Mexico, Curaçao (2007); Senegal, Zuid-Afrika (2006); China (2005) en het Midden-Oosten (2004).

Vragen & contact

Vragen over de Oriëntatiereis? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Haco de Ridder

senior projectmedewerker relaties buitenland Stuur een mailtje