Programma's en evenementen

Oriëntatiereis

Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis voor beeldend kunstenaars, curatoren en beschouwers op het gebied van beeldende kunst naar buitenlandse regio’s die interessante ontdekkingskansen bieden. Het primaire doel van de reis is een overzicht te geven van de hedendaagse beeldende kunst in het desbetreffende land, de belangrijkste spelers te introduceren en de deelnemers kennis te laten maken met de mogelijkheden van uitwisseling. Zo ontstaat er een internationale samenwerking en dialoog tussen de beeldende kunstprofessionals.

Macba, museum in Barcelona, Spanje

De oriëntatiereizen worden sinds 2004 georganiseerd. De afgelopen 2 jaar hebben er geen reizen plaatsgevonden door het coronavirus. Gelukkig kon de reis dit jaar wel doorgaan en zal deze plaatsvinden van 9 tot en met 21 oktober 2022. De deelnemers gaan naar Spanje (Valencia, Barcelona, Madrid) en Portugal (Lissabon, Porto).

Curatoren en beschouwers en beeldend kunstenaars konden zich aanmelden voor de reis. Het Mondriaan Fonds heeft 2 kunstenaars en 4 curatoren en kunstbeschouwers geselecteerd om aan de reis deel te nemen, dit zijn: Alex de Vries (kunstbeschouwer, curator), Carlijn Diesfeldt (curator), David Maroto (kunstenaar), Esther van Rosmalen (curator), Musoke Nalwoga (kunsthistoricus, onderzoeker, curator) en Sarah Rose Guitian Nederlof (kunstenaar).

Het programma bestaat uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen/kunstpodia, galeries, artist-in-residence plekken en ontmoetingen met kunstenaars, verzamelaars en lokale sleutelfiguren in de verschillende steden.

De reis wordt in samenwerking met de Danish Arts Foundation, de Zwitserse Pro Helvetia en het Belgische Kunstenpunt georganiseerd en er wordt nauw contact met de Nederlandse ambassade in Spanje en Portugal onderhouden.

Blog

Sinds 2009 houden de deelnemers van de oriëntatiereis een blog bij. Op de blog is de reis van dag tot dag te volgen.

Eerdere reizen

Verenigde Arabische Emiraten en Pakistan (2019), Zuid-Afrika en Zimbabwe (2018), Verenigde Staten en Cuba (2017), Iran en Armenië (2016), Chili en Colombia (2015), Korea en Japan (2014), Estland, Litouwen, Polen, Slowakije en Hongarije (2013); Indonesië en China (2012); Mali, Senegal en Marokko (2011); Nigeria, Turkije en Mali (2010); Brazilië, Argentinië en Peru (2009); Bangladesh, India, Verenigde Arabische Emiraten (2008); Mexico, Curaçao (2007); Senegal, Zuid-Afrika (2006); China (2005) en het Midden-Oosten (2004).

Vragen & contact

Vragen over de Oriëntatiereis? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Haco de Ridder

senior projectmedewerker relaties buitenland Stuur een mailtje