Nieuws Archief

Awards voor diversiteit en inclusie in de culturele sector uitgereikt

v.l.n.r. Karin van Dijk, Cissy Gressmann, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Abigael Sijahailatua, Syb Groeneveld, Chafina Bendahman, Iraida Markus-Meerzorg, Yvo Manuel Vas Dias, Nicole Geertruida, Khalid Amakran, Jean Bijker, Guinevere Ras. Foto door Anna van Kooij.

Vrijdag 4 november zijn de winnaars van de &Awards bekend gemaakt op het event van Code Diversiteit & Inclusie. In Theater Zuilen is de Persoonsprijs uitgereikt aan Alida Dors en de Projectprijs werd gewonnen door ‘Kleur’. Deze prijzen worden jaarlijks toegekend aan een project én een professional die zich hebben ingezet voor diversiteit en inclusie in de culturele sector. De &Awards dienen als stimulering, voorbeeld en signaal naar andere culturele organisaties, stelt penvoerder LKCA.

“Cultuur verbindt mensen en verrijkt. Het is daarom belangrijk dat de cultuursector ook de brede diversiteit in onze samenleving representeert. Er is nog een wereld te winnen om tot een gelijkwaardige en toegankelijke cultuursector voor alle makers, producenten, werkenden en publiek te komen. Met de Code D&I en de &Awards werken we iedere dag aan die doelstelling”

aldus Noor Sloterdijk, aanspreekpunt van de Code Diversiteit & Inclusie en specialist diversiteit en inclusie bij het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA).

v.l.n.r. Manoushka Zeegelaar Breeveld (KLEUR) , Iraida Markus-Meerzorg, Abigael Sijahailatua en Nicole Geertruida die de &Awards namens Alida Dors in ontvangst neemt. Foto door Anna van Kooij.

Alida Dors schudt theaterwereld op

Van de drie finalisten werd Alida Dors uitgeroepen tot winnaar. Manoushka Zeegelaar Breeveld (actrice, zangeres en schrijfster) en Cissy Gressmann (zangeres, spoken word artist, dichter, presentatrice en workshopcoach) waren ook genomineerd. Alida Dors is theatermaker, choreograaf en artistiek directeur van Theater Rotterdam. Haar inclusieve aanpak en aanstekelijke drive hebben de theaterwereld opgeschud. De jury roemt in hun rapport haar wijze van samenwerken met de makers die ze naar Rotterdam toehaalt. “Ze is een voorbeeld van een directeur die weet hoe ze nieuwe doelgroepen naar het theater moet trekken. Ze is een aanjager voor de broodnodige hervormingen in de sector door te laten zien hoe inclusief beleid een succesformule kan zijn”, aldus het juryrapport.

Gelijke kansen voor makers van kleur

Trans Art School en Kleur waren de finalisten voor de &Awards Projectprijs. De jury koos uiteindelijk voor het project Kleur. De jury: “Kleur is een echte aanjager van inclusie en diversiteit in de Nederlandse film- en televisiewereld, zowel voor als achter de camera. Ze spelen een belangrijke rol bij het creëren van gelijke kansen voor makers van kleur door middel van actie en advies. Het project heeft daarmee belangrijke veranderingen in gang gezet.”

Over Code Diversiteit & Inclusie

De Code Diversiteit & Inclusie is opgesteld door de gezamenlijke brancheverenigingen in de culturele en creatieve sector en heeft als doel om de brede diversiteit in de samenleving te representeren in de cultuursector. De Code Diversiteit & Inclusie wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het VSBfonds en de 6 rijkscultuurfondsen: het Fonds Podiumkunsten, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mondriaan Fonds, Filmfonds, Nederlandse Letterenfonds  en Fonds voor Cultuurparticipatie. Het LKCA is penvoerder en verantwoordelijk voor de uitvoering.