Activiteiten Archief

Beeldbepalers in De Balie: Tjebbe Beekman

Tjebbe Beekman

In de serie Beeldbepalers krijgen toonaangevende Nederlandse beeldend kunstenaars een avond lang de gelegenheid om De Balie als podium te gebruiken. De eerstvolgende editie is met Tjebbe Beekman en vindt plaats op zaterdag 25 september 2021 om 21.00 uur.

Beekmans werk is abstract en expressief, urgent en kritisch. In zijn eerdere werk speelden verbeelding van een dystopische samenleving door middel van gefragmenteerde architectonische structuren een rol, waarin eenzaamheid en insluiting aanwezige thema’s waren. Zijn nieuwe werk viert door middel van citaten de schilderkunst zelf en is daarnaast een antwoord op de huidige tijd. Beekman zoekt met zijn kleurrijke doeken naar een tegengif voor conservatieve en radicale tendensen die culturele verworvenheden bedreigen en levert daarbij commentaar op wat hij om zich heen ziet gebeuren.

In het programma gaan we op zoek naar wat de verandering in zijn werk veroorzaakte en wat dit nieuwe werk zegt over onze tijd. Dit doen we samen met filosoof Alicja Gescinska, die een lezing zal geven, criticus Hans den Hartog Jager, die met Tjebbe Beekman in gesprek gaat, dichter Ellen Deckwitz, die poëzie van Lucebert door wie Beekman beïnvloed is zal voordragen. Natuurlijk is er ook muziek, die niet los van de verandering in Beekmans werk gezien kan worden. Een improvisatie van saxofonist Benjamin Herman, Thomas Pol op contrabas en Joost Patocka op drums. Al deze elementen samen vormen het palet rondom de kunstenaar en zullen ons hopelijk aan het einde van de avond een antwoord op onze vragen geven.

Over Beeldbepalers

De Balie Amsterdam presenteert in samenwerking met Mondriaan Fonds de serie Beeldbepalers. In samenwerking met anderen presenteren kunstenaars nieuw werk of zetten hun bestaande werk in een ander daglicht. Eerdere gasten waren: Charl Landvreugd, Hans van Houwelingen, Joep van Lieshout, Ronald Ophuis, Barbara Visser, Renzo Martens, Berend Strik, Erik van Lieshout, Marc Mulders en Iris Kensmil.

Bekijk voor meer informatie en kaartverkoop de website van De Balie.