Activiteiten

Collectief CATPC en Renzo Martens Nederlandse inzending Biënnale van Venetië 2024

V.l.n.r. Ced’art Tamasala, Matthieu Kasiama Kilapi, Renzo Martens, Hicham Khalidi, Lisette Mbuku Kimpala. ©Koos Breukel, 2023

Kunstenaar Renzo Martens zal samen met het kunstenaarscollectief Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC) en curator Hicham Khalidi de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië 2024 verzorgen.

Het voorstel van Khalidi en Martens is CATPC te betrekken bij de Nederlandse inzending. Een breed samengestelde internationale commissie adviseerde het bestuur van het Mondriaan Fonds dit idee verder te laten ontwikkelen tot een internationaal relevante presentatie. Het gezamenlijke plan van Martens, Khalidi en CATPC zal vanaf 20 april 2024 voor het publiek te ervaren zijn in het Rietveldpaviljoen in Venetië en tegelijkertijd ook in de door Martens en CATPC eerder geïnitieerde White Cube in Lusanga, de Democratische Republiek Congo (DRC). Binnen de inzending ontstaan zo twee presentaties die gespiegeld en verbonden zijn.

Martens en Khalidi willen de Nederlandse inzending inzetten voor een presentatie door CATPC en ingaan op het verhaal dat aan de basis ligt van die keuze. Khalidi en Martens ondersteunen het collectief richting de presentatie in het Rietveldpaviljoen.

Ced’art Tamasala, namens CATPC: ‘We kijken ernaar uit om ons verhaal te vertellen tijdens de Biënnale van Venetië 2024. De gelegenheid om een ‘white cube’ op een plantage te verbinden aan één van de topevenementen van de kunstwereld, maakt een directe blik op deze twee werelden en de ongelijkheden daartussen mogelijk. Uit deze verschillende maar aan elkaar gerelateerde realiteiten die samenkomen, zullen betekenisvolle en oprechte reflecties voortvloeien. Deze presentatie brengt ons naar de laatste fase van onze collectieve reis, naar waarheden die het verdienen om gedeeld te worden.”

White Cube sculpture by CATPC. ©Koos Breukel, 2023

Een van de thema’s van de presentatie is restitutie. Dit actuele thema zal op verschillende manieren belicht worden, in de hoop een bijdrage te leveren aan het discours over kolonialisme in de (internationale) kunstwereld. De Nederlandse inzending wil om die reden naast de spiegelpresentatie ook bijeenkomsten organiseren die ruimte bieden aan het gesprek hierover.

Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds en opdrachtgever: ‘Wij zijn verheugd dat deze presentatie straks namens Nederland in zowel Venetië als Lusanga te zien is. We zullen dan getuige zijn van de volgende stap in het werk van CATPC en Martens. De problematiek van koloniale verhoudingen, die ook de praktijk van Renzo Martens raakt, is een gegeven. Khalidi en Martens gaan samen met de leden van CATPC onderzoeken hoe we, zonder die problematiek te ontkennen, kunnen werken richting een beter begrip en een nieuwe toekomst. Restitutie zal een belangrijk thema zijn van de presentatie. Dat is een actueel onderwerp binnen de wereldwijde erfgoedsector en binnen een brede discussie over kolonialiteit. Het gesprek hierover voeren is essentieel en ik ben blij als er op dit grote podium aan kan worden bijgedragen.’

Vragen & contact

Vragen? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Anniek Vrij

projectleider activiteiten Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 5231533

Esther Schussler